Повномасштабна війна почалася в Україні 24 лютого 2022 року і ранок цього дня вибив грунт з-під ніг багатьох українців. Всі плани, мрії і цілі впали разом з першими вибухами о 5 ранку.

Більше двох місяців українці живуть в постійному стресі незалежно від того, чи вдалося їм виїхати з України або хоча б із зони активних бойових дій чи ні.

Війна в Україні. Фото: скрін youtube
Війна в Україні. Фото: скрін youtube

У новій рубриці єдиного інформаційного марафону – "Книжка від зірки" – відомі особистості діляться власними рекомендаціями. В інтерв’ю кореспондентці СТБ Еммі Антонюк співачка та ексХолостячка Злата Огнєвіч розповіла про свою улюблену книгу та поділилась, що допомагає їй примиритися з суперечливими почуттями під час війни.

Серед улюблених книжок Злати – роман Елізабет Гілберт "Місто дівчат". Про незвичайне кохання, на яке наклала тінь війна. Це історія про відвагу бути собою і право жити так, як хочеться. Під час війни ця історія особливо цінна, бо допомагає дозволити собі відчувати, легалізувати емоції та не соромитись почуттів.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Злата Огневич, фото з Instagram
Злата Огневич, фото з Instagram

Після 24 лютого наш словник поповнився новим терміном – "провина вцілілого". Ми стали країною з найпотужнішим волонтерським рухом у світі. І водночас, країною, де мільйони людей картають себе, що роблять недостатньо.

"У мене постійно є відчуття, що я роблю дуже мало", – зізнається співачка.

Задворний і Огнєвіч, скріншот з випуску "Холостячки"
Задворний і Огнєвіч, скріншот з випуску "Холостячки"

Для тих, хто впізнає у цих словах себе, хто зараз у відносній безпеці, Злата має прохання: дбати про себе і читати книжки, які допомагають примиритися з суперечливими почуттями.

"Особливо зараз, в умовах війни, не варто втрачати зв'язок з реальністю. Наповнюйте своє життя рутинними справами. Якщо ви можете зробити собі макіяж, одягнути улюблений светрик – робіть це. Якщо ви маєте можливість готувати млинці – готуйте. Це нормально. Треба прийняти той факт, що як раніше вже не буде. Необхідно жити тут і зараз, а не чекати, коли все закінчиться", – радить Злата.

Один із найрозповсюдженіших запитів на гарячій лінії психологічної підтримки в Україні – саме провина вцілілого. Бо українці знають: кожна людина здатна змінювати дійсність і впливати на ситуацію, а отже – беруть на себе багато відповідальності.

"У нас це в крові. Це національна риса, якою можна пишатися, і завдяки якій ми зараз чинимо опір, – запевняє Злата. – З нами з усіма сталося життя, в якому є втрати, війни, біль, але є ще й надія, щастя, діти і мрія. Є ми. Я собі повторюю як мантру: що б там не сталося, я з усім впораюсь".

Злата Огнєвіч. Фото: скрін youtube
Злата Огнєвіч. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що Злата Огнєвіч на шляху в США опинилася одна на залізниці з великою валізою.

Раніше ми повідомляли, що переможець "Холостячки" Задворний нагадав українцям, чому Тіньков не герой.