Під час війни, яку росія розв'язала проти України, страхи людей та їхні проблеми з ментальним здоров'ям загострилися.

Багатьох українців цікавлять одні й ті ж питання, на деякі з найпопулярніших відповіла психолог і учасниця реаліті "Пара на мільйон" (Новий канал) і 4 сезони шоу "Холостяк" з Костянтином Євтушенком, Катя Гурська.

Психолог Катя Гурська, фото: пресслужба Нового каналу
Психолог Катя Гурська, фото: пресслужба Нового каналу

Питання №1. Повна невизначеність. Як жити далі?

"Для початку потрібно прийняти стан невизначеності. Погодьтеся з тим, що ви його відчуваєте, і це нормально. Далі - потрібно жити! І вчитися робити це в умовах нової реальності. Ставитися до цього як до даності", - каже Катя.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Невизначеність може загнати людину в могилу, а може дати мотиваційний стусан до саморозвитку. Постарайтеся змістити фокус уваги від страху до дії. І просто робіть кожен день маленький крок до нового майбутнього.

Питання №2. Страшно їхати до Києва, але потрібно. Що робити?

"Пошукайте корінь страху, на чому він заснований (страх смерті, відсутності роботи, почуття провини). Порівняйте страхи з цінністю поїздки. Пориньте думками в свій страх і спробуйте відчути, наскільки готові прожити це в реальності. Можливо, ви зрозумієте, що страх перебільшений вашим сприйняттям. Або навпаки-що він вберігає вас від саморуйнування психіки. Після аналізу приймайте рішення з холодним розумом", - відповіла психолог.

Питання № 3. Що робити, якщо турбують ракети?

"Ракета не може турбувати як предмет. Подивіться глибше, що стоїть за цією тривогою. Який із страхів? За своє життя, за життя дитини, за життя українців? Може бути, це страх безпорадності в ситуації? Залежно від відповіді можна шукати шляхи до спокою", - вважає учасниця реаліті Нового каналу.

У рівному стані ми здатні приймати адекватні рішення і перебувати в ресурсі, незважаючи на обставини.

Леся Нікітюк, "Пара на мільйон", фото: пресслужба Нового каналу
Леся Нікітюк, "Пара на мільйон", фото: пресслужба Нового каналу

Нагадаємо, що зірка "Холостяка" потрапила в ДТП з коханим, швидка приїхала вчасно: "Розтягли по кутах".

Рані ми повідомляли, що зірка "Холостяка", яка втекла до Італії Надін накинулася на Софію Стужук: "Гроші цього не варті".