"Знай своїх. Волонтери " - це третій сезон соціального проєкту ведучого Нового каналу та громадського діяча Олександра Педана. Він - про небайдужих українців, які допомагають під час війни в тилу: займаються гуманітарною допомогою, розселяють і годують переселенців, вивозять жителів з гарячих точок.

"Ми хочемо розкрити і показати потенціал українського волонтерського руху і те, що цей фронт в нашій країні надзвичайно потужний. Він робить дуже багато для загальної перемоги– - каже Олександр Педан. – Зняли з командою шість випусків проєкту в різних містах України. Перший епізод "Знай своїх. Волонтери" присвятили місту Чернігову. А другий - зі Львова. У ньому ви дізнаєтеся про міжнародний інформаційний фронт.

Олександр Педан з донькою Лєрою
Олександр Педан з донькою Лєрою

Героїнею стала комунікатолог Світлана. До війни дівчина працювала експертом з комунікацій, консультувала Національне агентство з питань запобігання корупції, також займалася просуванням демократичних реформ в Україні. Зараз вся її діяльність спрямована на боротьбу з агресором. Світлана з однодумцями працює в різних сферах інфовійни, але найбільше вражають масові акції за їх ініціативою.

"Ми організовуємо громадські акції на кордоні. Наймасштабніша з них - це блокування польсько-білоруського кордону на пункті пропуску Кукуріки. Через нього йде великий потік транспорту і продукції, що поставляється з Євросоюзу в Білорусь і росію. Ми вирішили зупиняти його фізично," - розповідає дівчина.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

У перші дні вони приїхали кількома машинами розвідати ситуацію. Ставали на дорозі, перешкоджаючи проїзду. Поліція їх не чіпала, навпаки, захищала від агресивних випадів, переважно російських водіїв. А потім вони зрозуміли, що мають підтримку українців, поляків. І навіть білоруси і литовці приїжджали на їхні акції.

Олександр Педан, "Знай своїх"
Олександр Педан, "Знай своїх"

У пікові моменти було до 500 осіб, які зупиняли фури. Після кількох днів масових акцій польський уряд почав відкрито закликати Євросоюз припинити торгівлю з росією. Як мінімум через сухопутні коридори і через море. Призвело це врешті-решт до того, що 7 квітня Євросоюз опублікував п'ятий пакет санкцій. В одному з пунктів говорилося про заборону білоруським і російським компаніям на перевезення вантажів. На жаль, з певними винятками.

"Ми бачимо, що є сенс продовжувати блокувати кордон, щоб привертати увагу громадської думки до цієї проблеми. І взагалі ми вимагаємо повного ембарго на торгівлю з росією. Зокрема, на енергоносії. А адже саме вони тримають їх економіку",- впевнена Світлана.

Нагадаємо, що Олександр Педан зізнався Нікітюку, що не вірив у війну, валізку зібрала тільки дочка Лєра: "Я став голитися".

Раніше ми повідомляли, що Олександр Педан привчає 5-річного сина не бити мирних росіян.