Дуже часто люди приписують самі собі діагнози, які може поставити тільки досвідчений лікар. Більше це стосується різних психологічних проблем.

А з моменту початку повномасштабної війни від українців частенько стала звучати фраза "У мене депресія". Відзначимо, що це дуже небезпечний стан, це захворювання, яке часто потребує лікування.

Депресія: діагностика, симптоми, види, riafan.ru
Депресія: діагностика, симптоми, види, riafan.ru

Похмурий ранок, вже відчувається втома, немає нічого, що приносить радість, всі справи вирішуються на автоматі. Вечеря начебто і в міру солона, і приготована правильно, але все одно несмачна. Якщо впізнали себе - варто не зволікати і звернутися за допомогою до фахівця, адже, можливо, у вас почалася депресія. Як її розпізнати, розповіла психологиня і учасниця реаліті "Пара на мільйон" (Новий канал) і проєкту "Холостяк" Катя Гурська.

"Погляд в одну точку, в голові безліч думок і одночасно жодної. Спроби заснути - безуспішні, все вівці пораховані, всі справи відкладені, але сну все немає, а через годину вже вставати. А там і ранок, втома, дорога у справах — на автоматі. Так виглядає кожен день людини з депресією, - зазначила Катя. — Світ немов поглинули сірі фарби, смаків немає, а всередині — порожнеча. З боку здається, що ви просто втомилися. Але чим далі, тим дні стають все більш сірими і порожніми. І так до небажання жити, тому що таке існування не має мети і сенсу."

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Катя Гурська, фото: Знай.uа
Катя Гурська, фото: Знай.uа

Найпоширеніші ознаки депресії такі:

1. Погана пам'ять. Важко зібратися з думками, прийняти рішення.

2. Втрата інтересу до життя і задоволення від звичайних справ.

3. Почуття уповільнення.

4. Думки про смерть.

5. Дратівливість, занепокоєння, тривога.

6. Порушення сну (пізні або ранні підйоми, безсоння, розбитість вранці).

7. Порушення харчової поведінки (проявляється у відсутності апетиту або його надмірному прояві).

8. Постійне відчуття печалі, занепокоєння, порожнечі.

9. Почуття безнадійності.

10. Почуття провини, нікчемності.

Якщо ви або хто-небудь з близьких помітили у себе хоча б чотири симптоми, і вони тривають вже більше трьох тижнів, обов'язково зверніться за допомогою до фахівця! Він допоможе знайти причину депресії і побороти її.

Депресія. Фото: IsraClinic
Депресія. Фото: IsraClinic
Депресія. Фото: IsraClinic

Нагадаємо, що учасниця шоу "Холостяк" Катя Гурська попросила українців покричати і поспати: "Зробіть паузу".

Раніше ми повідомляли, що учасниця шоу "Холостяк" Катя Гурська розповіла, як жити далі українцям: "Ракета не може турбувати"