Війна, котору почав проти України володимир путін заглянула в дім до кожної сім'ї. Багато дружин відправили своїх чоловіків на фронт, а діти залишилися тимчасово без одного з батьків.

Як розповісти дитині, де тато? Як спілкуватися з батьком, який на передовій? Як поводитися татові, який воює, з дитиною, яка в тилу? Психолог і ведуча реаліті Нового каналу "Екси" Наталія Єжова відповіла на найбільш поширені запитання щодо батьків і дітей під час війни і дала дієві поради.

Наталія Єжова, фото: Знай.uа
Наталія Єжова, фото: Знай.uа

Що робити батькам, коли вони на фронті?

1. Неодмінно тримайте зв'язок з рідними. І мова не про точки геолокації або фото. Мова про слова щирих почуттів. Про те, що ви не забуваєте і дуже сумуєте.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

2. Війна - це боротьба. А значить, і гнів. Бувають моменти, коли ви сердитесь, направляєте свій гнів на ворога, не встигаєте переключитися, і він виливається на рідних, на дітей. Обов'язково стежте за цим. Діти такого не витримують. Це для них величезна травма.

3. Говоріть слова любові! Це дуже важливо. Тепло зігріває і того, хто слухає, і того, хто говорить. Зробіть це звичкою - як мінімум три рази на день вимовляти це рідним.

4. Не викликайте почуття провини. Не підкреслюйте, що ви на війні, а рідні в тилу.

5. Будьте вдячні, що у вас є дитина. Що маєте таке благословення небес. Тоді самі будете відчувати, за що боретеся. І також зробите приємне своїм рідним.

6. Давайте віру в майбутнє. Складіть план, що ви разом станете робити, куди підете, коли знову будете разом.

7. Запевніть дитину, що Ви сильний, з усім впораєтеся, щоб дати їй відчуття безпеки.

Батьки з дітьми
Батьки з дітьми

Як дітям підтримувати батька?

1. Потрібно дати зрозуміти татові, що про нього пам'ятають і дуже його чекають.

2. Говорити слова любові. Їх не буває занадто багато!

3. Необхідно надати підтримку батькові і запевнити, що ви ним пишаєтеся. "Ти мій герой" - важлива фраза. Повинні бути так звані "емоційні погладжування", коли ви немов "огортаєте" людини словами і емоціями.

Як розповісти дитині, де тато?

"Вам вирішувати: говорити дитині правду чи ні. Але я рекомендую розповідати все, як є,- каже Наталя. Єжова. – Якщо цього не робити, то малюк буде думати, що тато пішов, тато не любить, тато кинув. Так що обережно поясніть, щоб не поранити психіку дитини, де зараз батько і чим займається. Важливо пам'ятати кілька моментів, щоб не нашкодити малюкові своєю розповіддю. По-перше, замініть слово "війна" на назву міста або локації. Наприклад, ліс, поле, річка. По-друге, розкажіть, що він робить. Водить танк, збирає кошти, управляє літаком або дроном. Коли є розуміння, де тато і що він робить, зникає почуття тривоги через приховування."

Батьки з дитиною, фото: кадр з відео
Батьки з дитиною, фото: кадр з відео

Бережіть себе і підтримуйте контакт дітей з батьками! Пам'ятайте, що більш важливих і рідних людей немає. Діліться словами любові і підтримки!

Нагадаємо, що Олі Поляковій знайшли ліки, допомогла подруга Олександра Педана Наталія Єжова.

Раніше ми повідомляли, що Наталія Єжова попросила українців не триматися за майно: "Присутністю квартиру не врятувати"