Смертоносні павуки подарували надію мільйонам людей, які страждають від інсульту. Медики виявили отрута цих членистоногих має здатність запобігати відмиранню клітин головного мозку.

Таке відкриття зробили австралійські науковці та про результати роботи доповіли на сторінках видання Proceedings of the National Academy of Sciences.

Другу за кількістю смертей та інвалідності по всьому світу хворобу спробують лікувати за допомогою отрути павука, а точніше з ASIC1a, добутого з видылень австралійського павука Hadronyche infensa.

Раніше вчені вже застосовували речовину PcTx1 - селективного інгібітора ASIC1a, який міститься в отруті тарантула в кількості 0, 4%. Проте, результати досліджень показали, що вона діє лише протягом кількох годин після приступу.

В ASIC1a виявив присутність чотирьох нетоксичних пептидів, що мають структурну схожість з PcTx1. Найбільша подібність проявив пептид Hi1a.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

В експерименті на гризунах було виявлено, що ця речовина діє значно довше та істотно знижувало область некрозу – відмирання клітин мозку, причому не тільки в периинфарктной (кора мозку), але і в центральній (стриатум) зоні.

До того ж новий препарат показав ефективність навіть після восьми годин після приступу.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", американські вчені стверджують, що вживання яєць знижує ризик розвитку інсульту