У вівторок, 5 листопада, свій народження відзначає Олег Блохін — легендарний динамівець, дин з кращих футболістів в історії світового футболу, головний тренер збірної України, володар багатьох рекордів і Золотого м'яча-1975.

Сьогодні Блохіну виповнилося 67 років. Олег Володимирович практично всю свою ігрову кар'єру провів у складі київського Динамо, він є найкращим бомбардиром в історії клубу. На рахунку легегдарного футболіста 280 голів!

Олег Блохін, фото з вільних джерел

У 1975 році Олег Блохін став володарем ″Золотого м'яча″. Цю престижну нагороду йому вдалося завоювати завдяки блискучій грі протягом усього сезону. Київське ″Динамо″ в тому році стало переможцем Кубку володарів кубків, розбивши в фіналі ″Ференцварош″ з рахунком 3: 0. Один з голів забив саме Блохін.

Цей забитий гол став класикою. Блохін зробив неймовірний забіг зі своєї половини поля, після чого поодинці розібрався з кількома суперниками і пробив Зеппа Майера. Справжній шедевр, який обов'язково потрібно бачити:

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Та не лише своїми шедевральними голами знаменитий король футболу Олег Блохін. Його влучні висловлювання за час роботи в збірній України та "Динамо" стали справжньою класикою українського футболу і "прописними істинами" для кожного, хто має хоч якийсь стосунок до м'яча.

Згадаймо найяскравіші цитати Олега Блохіна, які буквально творили український футбол початку і середини 2010-х.

"Сушить зазвичай зранку"

Жарт з'явилася в 2013 році на прес-конференції після матчу-відповіді з "Бордо" в плей-офф Ліги Європи. Мовляв, французи "сушили" гру. На що Блохін відрізав: "Як сушили? Чим сушили? Сушить зазвичай з ранку".

Олег Блохін, фото Getty Images

"Будемо розбиратися"

"Золота" класика Блохіна – фраза, яка буквально стала народною відмовкою і поясненням будь-якої невдачі в футболі.

Фраза з'явилась на прес-конференції після гостьового матчу з "Рапідом" в групі ЛЄ 2013/2014. Але вона швидко розлетілася по футбольним колам через широкий контекст і її авторство.

"Треба було пляшку горілки та біляш кинути, щоб закусити. А з чим був біляш?"

Восени 2013 року "Динамо" явно невдало грало в Полтаві з "Ворсклою" (2:2), і після матчу Блохін традиційно йде в підтрібунку. Перед самим входом в тренера киян летить з трибун два біляші.

"Треба було пляшку горілки і біляш кинути, щоб закусити. А з чим був біляш?" – сказав на прес-конференції тренер.

"Ленс, камон плей! Шо таке?"

З легіонерами у Олега Володимировича складалися особливі стосунки. На одному з тренувань Блохін спробував встановити контакт з голландцем Джермейн Ленсом, але вийшла чергова шедевральна фраза.

"Лукасу до мене як до Місяця"

У іспанця Лукаса Переса, орендованого "Динамо" у "Карпат", не склалося з Блохіним. Будучи зіркою у Львові, в Києві Лукас потрапив в немилість тренеру.

"А чому Лукас пішов з "Карпат"? Знову конфлікт? Що, не били? Шкода. Далеко йому до мене? О, до мене йому далеко, як до Місяця! Я не пускаю його на тренування? Звичайно, не пускаю. Людина не готова. у нас хлопці пройшли важкі збори. А якщо Лукас приходить і каже: "Я 8 м'ячів забив у "Карпатах", ставте мене в основний склад" – вибачте. Людина два місяці взагалі не тренувалась. Куди його ставити? Рішення про те, хто тренується з першою командою і грає в основному складі, приймає тільки головний тренер".

Олег Блохін, фото eurosport

"Куди ти його сунеш? Ти ще до рота мені його засунь"

Перед матчем-відповіддю ″Динамо" з "Валенсією"в Іспанії у лютому 2014-го Блохін трохи дав волю грубостям, огризнувшись іспанському журналісту, який намагався краще поставити мікрофон: "Куди ти його сунеш? Ти ще до рота мені його засунь!"

Нагадаємо, Олег Блохін відзначив 67 день народження.

Як повідомляв портал Знай.ua, "Динамо" шедеврально вибило "Шахтар" з Кубка України

Також Знай.ua писав, тренер "Шахтаря" прокоментував поразку від "Динамо".