Російську легкоатлетку, триразову чемпіонку світу зі стрибків у висоту, Марію Ласицкене не допустили до участі на турнірі в Глазго (Шотландія), який стартує 15 лютого 2020 року.
Таке рішення організаторів змагань засноване на санкціях, які наклали на Росію після рішення комітету з відповідності WADA усунути РФ від міжнародних змагань на чотири роки.
За словами менеджера спортсменки, організатори пояснили відмову тим, що Ласицкене може вчасно не отримати необхідний для виступу нейтральний статус.
За інформацією The New York Times, комітет по відповідності на чолі з Джонатаном Тейлором рекомендувала позбавити статусу Російське антидопінгове агентство (РУСАДА). Це питання буде вирішуватися на засіданні Виконкому у Парижі 9 грудня.
Комітет запропонував усунути Росію на 4 роки від усіх великих міжнародних турнірів, в тому числі Олімпійських ігор в Токіо та Пекіні, а також ЧС-2022 з футболу.
Олімпійські ігри в Токіо пройдуть з 24 липня по 9 серпня 2020 року, Getty Images
Олімпійські ігри в Токіо пройдуть з 24 липня по 9 серпня 2020 року, Getty Images
Рішення прийнято у зв'язку з тим, що Комітет по відповідності прийшов до висновку, що розбіжності в даних Московської антидопінгової лабораторії викликані навмисними маніпуляціями з метою приховати позитивні допінг-тести російських спортсменів.
Нагадаємо, що британське видання The Telegraph, посилаючись на свої джерела, пише, що Москва маніпулювала даними протягом останніх 18 місяців.
Очікується, що Виконком погодиться з рекомендаціями комітету. Російська сторона зможе оскаржити це рішення в Спортивному арбітражному суді (CAS).
Рішення про відсторонення Росії від міжнародних змагань також підтримали Global Athlete і USADA.

Як писав Знай.ua, сотні спортсменів з Росії попалися на допінгу.