У понеділок, 15 березня, починається Великий піст, який вважається головним постом для православної людини. У цій статті ви дізнаєтеся, скільки він триває, що не можна вживати і помилки під час посту.

Великий піст є символом 40 днів, які Ісус провів у пустелі перед початком служіння людям. Однак, триває піст не 40 днів, а 49 – 7 тижнів. Цифра 40 лише нагадує про євангельські події і є умовною.

Цього року Великий піст починається 15 березня і закінчується 2 травня на Великдень.

Що не можна вживати?

Під час посту слід відмовитися від м'яса, молочних продуктів, масла і яєць. Ченці також не їдять по середах і п'ятницях гарячих пісних страв, проте перед таким духовним подвигом краще спочатку порадитися з наставником або священиком. Також не можна вживати алкоголь.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Яблуко / фото: Pixabay
Яблуко / фото: Pixabay

Що можна і не можна робити у Великий піст?

У цей період слід забути про розбіжності, перестати сваритися і лаятися. Під час посту потрібно щиро молитися, ходити в храм, по можливості сповідатися і причащатися.

Помилки під час посту

  1. Піст - це дієта. Деякі вважають, що Великий піст є різновидом дієти для очищення організму, проте це не так. Піст є духовною зброєю, в якій головне – молиться, причащатися і каятися.
  2. Пост повинен бути суворим. У перші дні насправді досить складно перебудувати режим харчування, особливо, якщо ніколи раніше не постив. Однак люди, які строго дотримуються календаря ченців, лише поширюють на оточуючих дратівливість і негатив. Церква радить дотримуватися золотої середини.
  3. Зайва фривольність. Ті, хто не може постити, починають вживати надмірну кількість їжі. Так теж не можна. Потрібно тверезо оцінити свої можливості.

    Икона / фото: Pixabay
    Икона / фото: Pixabay

  4. Засудження тих, хто не постити, або примусовий пост. Суддя - тільки Господь, і людина не має права засуджувати іншу людину і його вчинки.
  5. Показова праведність. Деякі вважають, що в посту слід ставитися похмуро і посміхатися не можна. Однак Великий піст-духовне свято, людина, яка отримує радість від посту, стає духовно зрілим.
  6. У Великий піст не можна грішити. Насправді, ніколи не можна грішити. Хоча людині це майже ніколи не вдається. Піст-це можливість звільнитися від гріха, від бруду через щире каяття, сповідь і причастя.
  7. Діти, яких зачали під час Великого посту, народжуються "не такими". Це забобони. Будь-яка статистика підтвердить, що народження важко хворих дітей ніяк не пов'язане з постом.

Нагадаємо, що у Львівський храм Віри, Надії, Любові та їх матері Софії прибуде чудотворна ікона розп'яття Спасителя, яка коронована Папою Франциском.

Як повідомляв портал Знай.uа, Великдень 2021: важливі ритуали, як залучити щастя і здоров'я в життя.

Також Знай.uа писав, що глава ПЦУ Епіфаній розповів про подвиг Шевченка для України: "боровся проти брехні і кайданів".