У Міністерстві юстиції України розповіли, що робити українцям, коли закінчиться термін придатності паспорта і як виїхати з непідконтрольних територій без документів.

Детальніше про це пише пресслужба Міністерства в Facebook.

Якщо ви володієте паперовим паспортом зразка 1994 року, то з настанням 25 і 45 років необхідно міняти в ньому фотографію, щоб документ залишався дійсним. Зробити це можна в територіальних підрозділи Державної міграційної служби за місцем прописки протягом 30 днів після настання відповідного віку. Якщо ви не змогли здійснити процедуру через карантин, тоді у вас є 30-денний період по його закінченню.

Якщо фотографія в паспорті не буде замінена в строк, тоді настають такі правові наслідки:

  • Паспорт громадянина України стає недійсним, і ви не маєте права оформити будь-які документи;
  • Необхідно буде сплатити штраф, сума якого буде варіюватися в залежності від тривалості "прострочення" паспорта.

паспорт / фото: Міністерство юстиції
паспорт / фото: Міністерство юстиції

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У Мін'юсті також пояснили, як вчинити з паспортом тим, хто живе на непідконтрольних Україні територіях. Згідно з новим порядком перетину лінії розмежування від 2019 року, громадяни можуть перетинати контрольний пункт із зіпсованим, простроченим паспортом або взагалі без нього.

Після потрапляння на підконтрольну територію України, ви зобов'язані звернутися до відділення міграційної служби, де документ буде вилучений і вклеєна нова фотографія. Вам можуть надати довідку, за допомогою якої можна буде перетнути лінію розмежування, якщо немає можливості затриматися на кілька днів до отримання нового документа.

У міністерстві звернули увагу, що якщо паперовий паспорт був оформлений в територіальному підрозділі, який на даний момент є недійсним або розташоване на території ОРДЛО, тоді для оформлення нового необхідно надати й інші документи, які будуть підтверджувати вашу особу (водійські права, свідоцтво про народження або паспорт).

Нагадаємо, що відомий юрист розповів, чим загрожує "прописка" родича в квартирі.

Як повідомляв портал Знай.uа, Євросоюз вирішив пом'якшити обмеження на в'їзд для іноземців-пакуйте валізи.

Також Знай.uа писав, що "Укрпошта "збільшила перелік послуг, якими зможуть скористатися українці за допомогою державного додатку"Дія".