Українці, які зважилися звільнитися, можуть розраховувати на те, що роботодавець виплатить всю зароблену суму в день звільнення.

Якщо ж в цей день ви не працювали – кошти повинні виплатити не пізніше наступного дня після пред'явлення вимоги про розрахунок. У Міністерстві юстиції України в Facebook розповіли, що робити, якщо роботодавець "забув" вас розрахувати.

Працівник, якому не виплатили заробітну плату, має право не тільки стягнути саму заборгованість, але також середній заробіток за період затримки розрахунку, а також компенсацію втрати невиплачених доходів.

Стаття 175 КК України передбачає кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати у вигляді штрафів, аж до позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відсутність грошей у роботодавця не є поважною причиною для невиплати заробітної плати працівникові.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Стягнути заборгованість по заробітній платі можна способами. Це досудовий і судовий порядок.

У досудовому порядку слід звертатися до комісії з трудових спорів (якщо вона створена на підприємстві). Якщо такої комісії немає або вона не створена – необхідно звертатися зі скаргою на роботодавця в державну службу з питань праці. Територіальні відділення Держпраці існують у всіх областях України. Цілком ймовірно, що після того, як ви звернетеся до них зі скаргою на роботодавця – вам буде виплачена заробітна плата і не доведеться додатково звертатися до суду. Це істотно заощадить Ваш час і ви досягнете результату набагато швидше.

Будь-які терміни давності на такі спори не поширюються, тобто, стягнути заробітну плату можна і через п'ять років з моменту, як її не виплатили. Крім того, позивачі за законом в таких спорах звільнені від сплати судового збору.

Раніше ми повідомляли, які послуги українці на карантині зможуть отримати онлайн, повний список.

Як повідомляв "Знай.uа", паливо і газ злетіли в ціні на карантині, українці вимагають перерахунку, не наїздишся.

Також "Знай.uа" писав, що працевлаштування заробітчан в Україні, в Мін'юсті розповіли про особливості.