Тисячі летальних ДТП щороку трапляються по всьому світу через те, що водії засинають за кермом. Втома під час довгої поїздки й виснажлива робота призводять до того, що очі стуляються і на дорозі утворюється небезпечна ситуація. Саме тому дуже важливо уникати водіння втомленим.

Порадами щодо того, як бути з втомою водіям ділиться фейсбук-ресурс Водії України.

Вато зазначити, що навіть згідно з пунктом 2.9(б) ПДР заборонено керувати транспортним засобом в стані стомлення. Тому перед далекою мандрівкою варто добре відпочити та дотримуватись простих порад, що допоможуть вам знизити ризик настання втоми за кермом.

  • Правильна посадка. При правильній посадці водій повинен сидіти прямо, а його спина повністю прилягати до спинки сидіння; ноги мають легко діставати до педалей; руки, що лежать на кермовому колесі, повинні бути злегка зігнуті в ліктях.
  • Слідкуйте за мікрокліматом в автомобілі. Найбільш сприятливою є температура повітря 18-22 °С. Занадто висока температура повітря в салоні автомобіля викликає почуття сонливості.
  • Ранок і день – найбільш сприятливий час для організму в дорозі. За можливістю відкладіть поїздку, яку ви плануєте ввечері або вночі.
  • Робіть зупинки кожні 2 години для відпочинку на свіжому повітрі, а також для розминки.
  • Не продовжуйте подорож, якщо відчуваєте втому і не покладайтеся на короткостроковий ефект засобів, що маскують симптоми втоми (гучна музика, кава, енергетичні напої тощо).

За кермом, фото з відкритих джерел
За кермом, фото з відкритих джерел

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Раніше повідомляли, у МВС зізналися про нові жорсткі покарання для порушників ПДР: авто на аукціон, а водія до в'язниці.