У першу неділю, через тиждень Великого посту ми святкуємо Торжество Православ'я. У цей день вся повнота Церкви Христової святкує перемогу над усіма єресями і лжевченнями, в тому числі і над іконоборством, розповіли в ПЦУ в Facebook.

"З IV століття, коли припинилися гоніння і християнство в Римській державі стало провідною релігією, все частіше стали зображати лики святих на розписах в храмах, а також на іконах. Зокрема, ікони розміщували і в будинках, проявляючи повагу святим. Однак серед людей почали поширюватися різні дивні вчення і форми шанування священних реліквій, які були подібні язичницьким звичаям і забобонам. Дехто почав поклонятися не Богу, Богородиці і святим, зображеним на іконах, а самому матеріалу, з якого була зроблена ікона, навіть здирали з ікон фарбу і підмішували її в Святе Причастя або "брали ікону" за хресних батьків", - сказано в повідомленні.

На знак перемоги над єресями та іконоборством делегати собору вирішили встановити свято – Торжество Православ'я. Як відомо, " православ'я "( від грец. ὀρθοδοξία) - означає справжню віру і справжнє прославлення Всевишнього.

Перше святкування цього свята відбулося 11 березня 843 року, в першу неділю Великого посту. З тих пір щорічно в цей день свята Церква вшановує пам'ять всіх, хто віддав своє життя в боротьбі проти єресей і лжевчень, які коли-небудь виникали, а також урочисто шанує ікони. В кінці Божественної літургії відбувається особливий молитовний чин на честь Торжества Православ'я. Перед іконами Спасителя і Божої Матері священнослужителі моляться за повернення на шлях істини Божої всіх тих, хто відступив від Церкви Христової. Під час молебню також зачитується Символ віри, згадують всіх померлих захисників православної віри, а також моляться за здоров'я всіх православних християн.

"Сьогоднішнє свято нагадує нам, що тільки Бог є джерелом правди і істинної любові. Кожен з нас повинен прагнути до святості і спасіння своєї душі заради життя в єдності з Небесним Отцем. Адже кожна людина-ікона Божа, тому що носить на собі його образ. І пам'ятайте: повага, яку ми віддаємо святим іконам, належить не самому матеріалу або фарбам, а зображеним на них святим", - сказано в повідомленні.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Раніше ми повідомляли, глава Пцу Епіфаній прочитав важливу молитву перед Великоднем, чого не можна робити перед воскресінням Христа.

Як повідомляв "Знай.uа", Великий піст 2021, найсильніша молитва за здоров'я і мудрість.

Також "Знай.uа" писав, що Львівський священик показав українцям інший бік посту.