Вчені з'ясували до чого призводить падіння метеоритів на супутник Землі. З'ясувалося, що у Місяця є кометоподібний натрієвий хвіст.
Так, "бомбардування" Місяця метеороїдами і високоенергетичними частинками сонячного вітру вивільняє з реголіту атоми натрію, які, в свою чергу, збираються тим же сонячним вітром у своєрідний хвіст, що тягнеться практично на 800 000 км позаду нашого супутника.
Про це пише Telegram-канал "V-kosmose".
Під час молодика всередину натрієвого хвоста потрапляє Земля. Своєю гравітацією планета "фокусує" потік частинок. У такі моменти в протилежному місяці точці неба з'являється відносно яскрава пляма світла діаметром близько 3° (тобто, в 5-6 разів більше самого місяця). Не настільки яскраве, щоб бачити його неозброєним оком, але чутливі камери з натрієвим фільтром (589 нм) його розрізняють.

Видозміна натрієвого хвоста земною гравітацією, скріншот: agupubs.onlinelibrary
Видозміна натрієвого хвоста земною гравітацією, скріншот: agupubs.onlinelibrary

Вперше місячний хвіст і натрієву пляму було виявлено наприкінці 90-х років. З того часу було помічено, що пляма змінює свою яскравість. У своєму дослідженні Джеффрі Баумгарднер (старший науковий співробітник Центру космічної фізики Бостонського університету) намагається з'ясувати, що впливає на яскравість плями.
З'ясувалося, що на пляму і хвіст не впливає 11-річний сонячний цикл і періодичні метеорні потоки. Головною причиною зміни яскравості є швидкість випадкових метеороїдів: чим швидше тіла, які стикаються з поверхнею Місяця, тим більше натрію вивільняється з реголіту.