Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів про дослідження, які пояснюють необхідність введення або відсутності шкільної форми в учнів.

Детальніше про це йдеться на сайті Освітнього омбудсмена України.

У школах по всьому світу давно вирують обговорення щодо необхідності шкільної форми для учнів. Хтось висловлює однозначне "проти" єдиного одягу у школярів, а хтось вважає, що це дозволяє виховати в дітях дисципліну і порядність.

Згідно з опитуванням українських школярів, багато хто вважає, що саме від строго дрес-коду необхідно відмовлятися, оскільки це обмежує свободу дітей і не дає їм самовиражатися. Деякі учні вважають, що форму необхідно повністю скасувати, а деякі готові піти на компроміс у вигляді ділового стилю, але у вільній формі.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Батьки також розійшлися в думках: деякі відзначили, що підтримують обов'язкове носіння шкільної форми, а інші стверджують, що діти повинні носити те, в чому їм комфортно. Більш того, часто їх діти стикалися з ситуаціями, коли їх карали за відсутність елемента форми або просто не пускали на заняття.

Вчені США провели не одне дослідження з цього приводу. Багато хто прийшов до висновку, що в школах, де ввели обов'язкове носіння шкільної форми, знизився рівень злочинності і агресії серед учнів. Деякі ж відзначили, що форма лише посилила небезпечну обстановку в навчальних закладах.

Вчителі по всьому світу вважають, що шкільна форма допомагає учням бути нарівні і запобігти знущанням через зовнішній вигляд або економічний стан. У той же час дослідження показали, що шкільна форма лише навпаки робить акцент на бідності учня і провокує знущання з боку однолітків.

"Заможніші сім’ї купують більшу кількість форм для однієї дитини. Менш забезпечені сім’ї не можуть собі такого дозволити, а на те, щоб випрати і “полагодити” форму, потрібно багато часу. Тому найімовірніше вона буде обірваною, порваною і вицвілою", - заявив доктор філософії Девід Л.Брансма.

Дослідження вчених з Університету штату Арізона показало, що учні шкіл, в яких введена Шкільна форма, мали більш високі показники самосприйняття, ніж учні шкіл з єдиною політикою.

Нагадаємо, що харківські школярі застрягли на канікулах, за парти повернуться не всі.

Як повідомляв портал Знай.uа, на Львівщині жінку оштрафували за прогули сина.

Також Знай.uа писав, що студенти бюджетники просять знову платити їм за знання.