Розмінування Донбасу після бойових дій може заняти до 30 років і вимагати коштів на сотні тисяч гривень.

Таку оцінку озвучив віцепрем'єрміністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю телеканалу "Дом".

Прикладом для члена уряду є Хорватія, яка значно постраждала внаслідок етнічних конфліктів у 1991-1995 роках.

"25 років тому закінчилася та війна, а вони досі розміновують свої території. У них досі залишилося близько 500 кв. км нерозмінованих територій. До того ж у дуже важкодоступних місцях: скелях, ущелинах, лісовій складній зоні, що цього року вони планують розмінувати до 50 кв. км", — стверджує Резніков.

Конкретну "ціну" розмінування урядовець не назвав, але зазначив, що мова йде про сотні мільйонів євро - знову ж, за Хорватським прикладом

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Вони витратили, якщо я не помиляюся, дві цифри звучало, 800 та 900 млн євро — двома траншами за цей весь період було залучено на те, щоб тільки провести розмінування", — зазначив віцепрем'єр.

Війна на Донбасі, скріншот
Війна на Донбасі, скріншот

За оцінками експертів, які озвучив Резніков, на Донбасі зараз найвища концентрація вибухових речовин у світі.

"І якщо математично підійти, то один день війни дає п'ять-шість днів розмінування. Тобто, якщо у нас війна триває сім років, то, відповідно до хорватської матриці, нам доведеться розміновувати 25 років, а то і 30", — підкреслив член уряду.

Раніше ми повідомляли, окупанти йдуть на антирекорд щодо порушень на Донбасі, воїни ЗСУ втратили бійця через снайпера.

Також "Знай.uа" писав, що український воїн втратив на Донбасі зір і ногу, але не віру в перемогу.