На ринку газу України існувала серйозна перешкода для зміни постачальника блакитного палива. А для зміни постачальника електроенергії перешкодою можуть стати борги.

Все змінилося 1 липня 2020 року. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, скасувала вимогу про отримання цієї довідки для побутових споживачів і в цілому норму про борги споживача як перешкоду для зміни постачальника.

Якщо оплата не буде здійснена, попередній постачальник має право ініціювати стягнення боргів з колишнього споживача в судовому порядку. Важливо, що за новими правилами після зміни постачальника газу попередній постачальник не має права відключити свого колишнього споживача в примусовому порядку.

Електроенергія, кадр з відео
Електроенергія, кадр з відео

Електроенергію українці досі купують за державною регульованою ціною у постачальників універсальних послуг (ПУП).

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Стимули для зміни постачальника поки відсутні. Однак відразу після відкриття ринку для конкуренції заборгованість може стати перешкодою вільній зміні постачальника, тому варто вже зараз дослідити, чи може заборгованість бути приводом для блокування зміни постачальника.

На відміну від газового ринку, електропостачальник, якого змінив споживач може ініціювати його відключення, якщо той остаточно з ним не розрахувався. Як показує практика, попередній постачальник може зловживати цим правом.

Несплата за остаточним прогнозним рахунком не повинна перешкодити зміні постачальника, але сама процедура передбачає отримання дозволу на зміну постачальника і до створення дата-хаба контролюється обленерго.

Постачальники універсальних послуг виділилися з обленерго, а отже, входять в одну корпоративну групу, що створює потенційний конфлікт інтересів. За цей запуск дата-хаба є нагальною потребою.

Важливо врахувати наступне:

1. Наявність заборгованості не повинна впливати на право зміни постачальника побутовим споживачем.

2. Споживач повинен мати можливість визначити кінцеву дату оплати прогнозного остаточного рахунку постачальника.

3. Необхідно розглянути доцільність застосування аналогічної газового ринку норми про заборону ініціювання відключення попереднім постачальником.

Раніше ми повідомляли, українці просять повернути гроші за всі оплачені комунальні послуги.

Як повідомляв "Знай.uа", експерт розповів, як подорожчає світло до 2022 року.

Також "Знай.uа" писав, що пеня, суд і виселення, в Мінсоцполітики показали українцям, чим обернутися борги по комуналці.