У Пенсійному фонді України розповіли кілька способів, які допоможуть підтвердити страховий стаж за період до 2004 року.

Таким чином повідомляється, що в Головному управлінні Пенсійного фонду розповіли, що робити, якщо втрачена трудова книжка, а прийшов час отримувати пенсію. Як в такому випадку підтвердити трудовий стаж.

Пенсіонери, кадр з відео
Пенсіонери, кадр з відео

У статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", йдеться про те, що стаж - період, протягом якого громадянин підлягає загальнообов'язковому пенсійному страхуванню, а також, за який щомісяця були сплачені страхові внески.

Основним документом, який це підтверджує - є трудова книжка. Якщо вона відсутня, або ж там немає потрібних записів і так далі, в ПФУ приймають:

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще
  • дані, які є в регістрі застрахованих громадян;
  • Довідки, виписки із заяв;
  • Особисті рахунки і відомості про видачу зарплати;
  • Письмові трудові договори;
  • Інші документи, в яких є відмітка про період роботи.

При відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості їх отримання у зв'язку з військовими діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж роботи, що дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які працювали на цьому ж підприємстві.

Пенсіонер, фото: скріншот з відео
Пенсіонер, фото: скріншот з відео

У разі, якщо в трудовій книжці є записи про періоди роботи до 01.01.2004 з недостовірними або неточними записами про період роботи, призначають комісію з питань підтвердженого стажу роботи, яка може дати право на призначення пенсії.

Для того, щоб пiдтвердити періодів роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, територіальний орган Пенсійного фонду України опитує свідків. Результати опитування свідка оформляються Актом опитування свідка.

У комісії є п'ять робочих днів на те, щоб розглянути заяву громадянина України.

Нагадаємо, раніше Марина Лазебна про карантинні виплати: чи можна їх отримати двічі і як оформити заявку

Як повідомляє портал "Знай.ua" Котенкова розповіла, які пенсії українців чекають у майбутньому

Також "Знай.ua" писав, що ПФУ оновив порядок нарахування зарплат і пенсій українцям: що змінилося