З'явилася інформація, що в Україні починаючи з 1 травня 2021 року всі постачальники газу будуть зобов'язані пропонувати ціну, яка повинна буде діяти протягом усього року. За бажанням побутові споживачі зможуть переходити на місячні тарифи або, на свій розсуд, здійснювати процедуру зміни постачальника.

Про те, як у майбутньому працюватиме механізм "зміни" повідомив один з українських телеканалів.

Газова плита, фото: Getty Images
Газова плита, фото: Getty Images

1. Як сплачуватимемо за газ з 1 травня? Що таке річний газовий продукт?

З 1 травня всіх побутових споживачів автоматично переведуть на річний тарифний план. Укладати новий контракт на цю послугу потрібно тільки під час переходу до іншого постачальника. Незалежно від того, коли ви підключилися до цієї пропозиції, ціна діятиме до 30 квітня 2022 року.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

2. Виходить потрібно заплатити за газ на рік вперед?

Ні. Платимо, як і раніше, щомісяця за попередній до 25 числа. Тільки тепер ціна фіксована, так що можна спланувати свої витрати. Особливо актуально для тих, хто опалює житло газом.

3. Якою буде ціна?

Кожен постачальник опублікує річну ціну до 25 квітня. Вона відрізнятиметься в залежності від націнки газопостачальної компанії. Офіційно свої тарифи поки ніхто не опублікував. Вона може зрости в середньому до 7,99 грн за кубометр. Тарифи на розподіл (окрема платіжка) поки залишаються колишніми - максимум 1,79 грн за кубометр.

Побутовий газ, скріншот: YouTube
Побутовий газ, скріншот: YouTube

4. Чи може ціна змінитися протягом року?

Так, але тільки вниз. Регулятор заборонив постачальникам підвищувати ціни на річні контракти в період їх дії.

5. Мені не подобається ціна/сервіс мого постачальника. Що робити?

Міняти постачальника. З 1 серпня 2020 року це може зробити будь-який побутовий споживач. Досить тільки укласти договір з новим постачальником. Зараз компанії борються за нових клієнтів, так що найчастіше все можна швидко зробити онлайн або по телефону. З вашим старим контрактом розибратиметься вже новий постачальник.

6. Чи втрачу я субсидію? Якщо я пільговик, як платитиму?

Як і раніше. Для одержувачів субсидій і пільг нічого не змінюється. Субсидію все так же видають "живими грошима", але потрібно не забути заплатити за газ до 25 числа, інакше виплат можуть позбавити. Перехід до нового постачальника теж не проблема. Він сам обміняється необхідною інформацією з органом соцзахисту. Ходити нікуди не потрібно, в Україні карантин.

7. Якщо ціна на ринку буде нижчою, ніж у річному продукті, чи можна перейти на інший контракт?

Так. Виберіть будь-який відповідний Вам тариф і повідомте про це постачальнику. Найчастіше потрібно просто підтвердити свою згоду на нові умови через особистий кабінет споживача, вебсайт Постачальника, колл-центр, мобільний додаток або іншим способом, який запропонує постачальник.

Постачальники пропонуватимуть, окрім річного тарифного плану, і інші продукти на свій розсуд: місячний, квартальний, на опалювальний сезон, з передоплатою і так далі.

Важливо пам'ятати, що в Україні діє вільний ринок, так що ціни на газ постійно змінюються. Наприклад, в липні місячна ціна може бути дуже вигідною, а в січні навпаки. Але якщо ви один раз відмовилися від річного продукту, постачальник має право не повертати вас на цей тариф.

8. Якщо я вже купив газ на рік раніше, мені все одно підвищать ціну?

Ні. Всі річні контракти, укладені до 1 травня 2021 року, залишаються в силі до закінчення терміну їх дії. Потім вас переведуть на нову ціну.

9. Що робити, якщо мій постачальник збанкрутував або залишився без ліцензії?

Вас підключать до постачальника останньої надії (ПОН). Зараз це ДК "Нафтогаз України". Але така опція діє тільки 60 днів. За цей час потрібно знайти собі нового постачальника і укласти з ним газовий контракт.

Раніше повідомляли, борги за електроенергію: чим загрожує українцям мінусовий рахунок при зміні постачальника.

Як повідомляв Знай.uа, українці просять повернути гроші за всі оплачені комунальні послуги: "20% на кожного".

Знай.uа писав, в Україні заговорили про скасування ЖКГ на карантині - чи збудеться насправді.