У Міністерстві юстиції України громадянам нагадали про дуже важливу юридичну процедуру засвідчення заповіту. Також фахівці розповіли про тонкощі оформлення даної процедури для різних ситуацій і категорій громадян, які могли подрапити у дуже різні життєві обставини.

Про це стало відомо завдяки публікації прес-служби Міністерства юстиції України в мережі Facebook.

у нотаріуса, скріншот з відео
у нотаріуса, скріншот з відео

"Посвідчувати заповіт - особисте розпорядження особи на випадок своєї смерті - справа відповідальна. Такі дії покладаються на уповноважених державою осіб - нотаріусів. Але правом здійснювати такі нотаріальні дії законодавець наділив у певних випадках і інших посадових, службових осіб.

Сьогодні ми розповімо вам про те, хто і в яких випадках може офіційно посвідчити ваш заповіт:

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

- У разі, якщо особа проживає в сільській місцевості, де немає нотаріуса, то можна звернутися до органу місцевого самоврядування, тобто, в сільраду.

- Якщо особа перебуває на території інших держав, заповіт можуть засвідчувати консульські установи України.

- Заповіти можуть засвідчувати головні лікарі, їх заступники або лікарі, які залишилися на чергуванні госпіталів або лікарень, особам, які перебувають у цих установах на лікуванні.

- Правові посвідчення заповіту мають і капітани суден у тому випадку, коли людина, яка хоче скласти заповіт, перебуває під час плавання на річкових або морських суднах під прапором України. Начальник експедицій засвідчують заповіти особам, які перебувають в експедиціях.

- Військовослужбовців, члени їх сімей, які перебувають у пунктах військової частини, військово-навчальних закладах, де немає нотаріусів, сільських, міських чи інших рад, у разі необхідності засвідчити заповіт можуть звернутися до командирів, начальників таких пунктів дислокації військової частини. Таке право мають і особи, які працюють в пунктах дислокації цих структур.

- Якщо особа перебуває в установі виконання покарань, заповіт може бути посвідчено начальником такої установи. За таким принципом, начальники слідчих ізоляторів можуть засвідчувати заповіти особам, які в них перебувають.

При засвідченні заповіту вищезазначеними посадовими особами (окрім посадових, службових осіб органів місцевого самоврядування), а також у випадку посвідчення заповіту від імені особи, в силу фізичних недоліків не може сама прочитати заповіт, є обов'язковою присутність не менше 2 свідків.", - розповідають представники Мін'юсту України.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook
Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, українським людям похилого віку пропонують переписати житло на доглядальниць: це безпечно.

Як повідомляв Знай.uа, арешт грошей боржників: банки закривають доступ до коштів автоматично, "силу" мають не тільки суди.

Знай.uа писав, головне - підпис: українцям дозволили одружитися через третіх осіб.