У "Ранку з Україною" експерти розповіли, чому не можна вживати ранню полуницю. Що з нею не так.

Як відомо, на полицях магазинів і на ринках вже почала з'являтися перша полуниця, однак, ціни на неї все ще кусаються. У програмі "Ранок з Україною", на телеканалі "Україна", ведучі Григорій Герман та Лілія Ребрик з'ясували, чи безпечна рання полуниця, навіть за високу ціну.

Полуниця, скріншот: YouTube
Полуниця, скріншот: YouTube

Ціна стартує від 200 гривень за кілограм, але, навіть не це відлякує покупців, а безпека. Нутриціолог Оксана Соколова розповіла, що в Україні не дотримуються норм, які мали б регулювати кількість нітратів у полуниці. А для того, щоб при перевезенні ягода не зіпсувалася, в неї додатково додають різні хімікати.

Журналісти спеціально придбали тест, який здатний показати кількість нітратів у продуктах. Його вартість всього сто гривень, а результат можна побачити практично відразу.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Полуниця, скріншот: YouTube / Ievgen Klopotenko
Полуниця, скріншот: YouTube / Ievgen Klopotenko

"Ця полуниця містить нітрати. Тому людям зі слабким імунітетом, зі слабким здоров'ям, а також годуючим мамам, літнім людям і дітям такий продукт вживати не можна, – пояснює нутриціолог. - Нітрати забруднюють кров, печінку і ми отримуємо отруєння".

Якщо все ж не терпиться поласувати улюбленою, літньою ягодою, робити це варто обережно, і зробити її більш безпечною.

Для цього варто вимочити ягоди протягом 30 хвилин. Під час цього відбуваються природні процеси, і нітрати виходять. Не всі звичайно, але пристойна частина.

Використовувати потрібно тільки фільтровану, холодну воду, в яку за бажанням можна додати сіль.

Однак найкращим варіантом буде все ж дочекатися сезону, коли ягоди будуть безпечніше і дешевше. Відбутися це повинно в кінці травня, тобто вже через місяць.

Нагадаємо, коли висаджувати на розсаду і в грунт капусту, огірки та інші культури: поради городникам.

Як повідомляв портал Знай.ua, Лікарські рослини від застуди та бронхіту: варто знати, що потрібно збирати в березні і квітні.

Також портал Знай.ua писав, що цілюще дерево життя каланхое врятує вас від багатьох бід: лікувальні властивості звичного рослини.