За вікном українців вже справжня весна, на кілька днів до нас в країну прийшло похолодання. Однак, як обіцяють синоптики, холоди до нас ненадовго. Саме тому не варто забувати, що вже у всю кипить робота на дачних ділянках і городах.
Спеціально для наших читачів ми знайшли важливу інформацію про те, як потрібно доглядати за корисною ягодою, а саме за кущем смородини. Давайте разом розберемося як потрібно правильно проводити санітарну обрізку смородини навесні.
Про це стало відомо завдяки публікації Telegram-каналу "Цветущий сад".

Обрізка смородини, скріншот: YouTube
Обрізка смородини, скріншот: YouTube

Для роботи візьміть гострий чистий секатор і видаліть:
•висохлі, підмерзлі, криві і зламані пагони;
•хворі і тонкі гілки;
•загущающие кущ пагони;
•темно-коричневі старі пагони.
Найголовніше - в кінці проведіть формуючу обрізку. У чорної смородини залиште на бічних 2-4-річних пагонах по 5-7 бруньок, решту обріжте. Однорічні потужні пагони скоротіть на 10-15 см. в результаті кущі повинні стати компактнішими і "прозорішими" у центрі.

Обрізка смородини, скріншот: YouTube
Обрізка смородини, скріншот: YouTube

Ще трохи корисної інформації - підгодівлю смородини навесні мінеральними добривами починають, коли бруньки набухають. Кожному кущу потрібно відро розчину (10л води і 50 г сечовини). Щоб вплив був ефективним, грунт попередньо розпушують на відстані 40 см від коренів. Під час поливу намагаються не потрапляти на гілки.