За тиждень до Великодня святкують Вербну неділю. Цьогоріч свято, яке належить до 12 найважливіших дат церковного календаря, припадає на 25 квітня.

Вербною неділею називають велике християнське свято - Вхід Господній в Єрусалим. Вибір на вербу припав не випадково, адже це дерево здавна наділяли позитивними властивостями й використовували для захисту від зла. Після Вербної неділі починається Страсний тиждень.

За кілька днів до свята віряни зрізають гілочки верби й ставлять у воду, щоб вони розпустилися. Це дерево є символом оновлення, чесноти й нового життя.

Освячення верби, УПЦ
Освячення верби, УПЦ

Протягом року освячені гілочки верби зберігають у будинку. Адже вважається, що вони захищають оселю від зла і негативу. Викидати гілочки верби не можна, їх можна лише спалити.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Здавна існує традиція злегка бити один одного освяченою вербою зі словами: "Не я б'ю, верба б'є! За тиждень Великдень". Вважається, що такий ритуал дарує здоров'я і добробут.

Строгі заборони у Вербну неділю:

  • Сваритися, лаятися, злитися. Відмовляти у проханнях.
  • Фізично працювати. Заборонена й домашня робота: прибирання, шиття, готування.
  • Віддаватися гучним розвагам, відвідувати розважальні заклади, вживати алкоголь.
  • Їсти м'ясо, яйця, молоко, адже триває Великий піст. Проте, 25 квітня дозволено споживати рибу й невелику кількість вина.

Верба - фото Знай.ua
Верба - фото Знай.ua

Нагадаємо, чому саме паски, яйця і кролик? Головні великодні традиції, які засновані не на Біблії. Чому одним із символів Великодня є кролик, паски і яйця? Є відповіді і на ці питання

Як повідомляв портал "Знай.ua", Великдень-2021: найкращі способи фарбування яєць, можна похвалитися сусідам. Великдень пройде вже наступної неділі, 2 травня 2021 року

Також "Знай.ua" писав, зима повернеться до України на Вербну неділю: заллє і приморозить. До всього іншого, Вербна неділя буде ще і вітряною