Президент України Володимир Зеленський написав публікацію в Telegram, пов'язану з 35-річною річницею катастрофи на Чорнобильській АЕС.

І почав глава держави публікацію з усіма відомого запису переговорів пожежних диспетчерів в перші миті після вибуху 26 квітня 1986 року. "Найстрашніша телефонна розмова XX століття" - назва цієї розмови в Інтернеті. Зеленський заявив, що, найімовірніше, кожен з нас чув її і помічав тривогу в голосах людей, крім виконання професійних інструкцій.

"У повідомленні спецслужб вказувалося, що станом на 28 квітня рівень радіації на 3-му і 4-му блоках становить 1000-2600 мікрорентген в секунду, а в місті – 30-160. У цьому місці документа перший секретар ЦК КПУ. Щербицький зробив відому замітку: "що це означає?". Тільки через роки ми зможемо наблизитися до повного розуміння і дати вичерпну відповідь. Що це означає? Це тисячі людей, які ніколи не повернуться в свої будинки. Пожежники, які без належних засобів захисту, фактично "голими руками" зупинили ще одну потенційну катастрофу – водневий вибух", - заявив Володимир Зеленський.

Фото з Чорнобиля та Прип‘яті Павла Томенка
Фото з Чорнобиля та Прип‘яті Павла Томенка

Це також і 600 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які підірвали своє здоров'я назавжди, лікарі, пожежники, солдати, персонал станції, вчені, шахтарі, будівельники, дозиметристи та інші люди, героїчно втрутилися і зупинили лихо і його розвиток.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Президент зазначив, що близько 11 тонн ядерного палива було викинуто в атмосферу, а радіоактивна хмара - накрила весь європейський континент. Опроміненню піддалися мільйони людей, а сумарна активність радіоізотопів набагато вище, ніж в трагічний момент в Хіросімі.

Чорнобиль, фото: Знай.ua
Чорнобиль, фото: Знай.ua

"Найголовніше - це тисячі людських життів і покалічених людських доль. 35 років тому стався вибух на Чорнобильській АЕС. 35 років тому сталася трагедія, яка вважається однією з найбільших техногенних, екологічних і гуманітарних катастроф людства. Ми досі не можемо стверджувати, що "пережили" її. Нам досі достеменно невідомо, скільки часу знадобиться, щоб на цих землях відродилося максимально повноцінне життя людей і природи", - додав глава держави.

"Життя заради життя" - слова, присвячені пам'яті загиблих ліквідаторів, які віддали себе заради майбутнього інших людей. Завдяки їм тривають життя десятків тисяч дітей, онуків, правнуків та інших наступних поколінь по всьому світу.

Володимир Зеленський, скріншот: Telegram
Володимир Зеленський, скріншот: Telegram

Нагадаємо, ліквідатори вибуху на ЧАЕС зізналися, чим обернулася битва з радіацією: "Серед нас здорових немає"

Як повідомляв "Знай.ua", українці йшли на паради, поки в Чорнобилі вирував ядерний кошмар: архівні кадри 35 років тому

Знай.ua писав, Після установки " Укриття-2" на ЧАЕС рівень радіації знизився більш ніж у 10 разів - представник ЄБРР