Садівникам і просто тим, хто доглядає за плодовими деревами, дали поради, як без сильних хімікатів побороти сажистий грибок, лишайник і мох.

Відомо, що сажистий грибок найчастіше вражає найбільш вразливі організми. Цей мікроорганізм небезпечний не тільки для плодових дерев, але і для людей, викликаючи цілий ряд захворювань. Сажистий грибок часто супроводжує попелиці та іншим комахам, які залишають цукристі виділення. Тому першим заходом по боротьбі із захворюванням і лікуванням є знищення шкідників, що вражають рослини.

Сажистий грибок / фото: соцмережі
Сажистий грибок / фото: соцмережі

Як боротися з сажистим грибком?

150гр. подрібненого господарського мила і 5 гр. мідного купоросу змішайте в 1л.води. Обприскати цим розчином уражені місця дерев і чагарників.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Лишайники і мохи також люблять оселяться на плодових деревах. Ці мікроорганізми уповільнюють ріст рослини, не дозволяють їй добре плодоносити, а гілки з часом почнуть засихати. Крім цього, нарости на пагонах створюють сприятливе середовище для проживання комах-шкідників.

Лишайник / фото : Ніна Белявська
Лишайник / фото : Ніна Белявська

Як боротися з лишайниками і мохом?

Зіскобліть їх c кори і гілок дерев'яними скребками. І обприскати деревця розчином залізного купоросу (300гр.на 10 л.води).

Робити це можна тільки в період спокою, тобто в кінці жовтня–листопада або в березні.

Якщо обприскувати дерева в період, коли набрякли бруньки, то це може привести до загибелі всієї рослини. Крім цього, перед процедурою необхідно прибрати всю листя і спалити.

Нагадавши, як врятувати огірки від хвороб, користь гірчиці і ласе місце баклажанчіков

Як повідомляв портал Знай.uа, городникам розповіли, як виростити шикарний урожай перців.

Також Знай.uа писав про головні секрети вирощування лілій.