На 9 день після Великодня, який в 2021 році випав на 11 травня християни східного обряду відзначають Радоницю – день поминання покійних. Його ще називають Гробки або проводи.

У цей день проходить перша заупокійна літургія після Великодня, прийнято ходити до церкви. Хоча, звичайно, з урахуванням пандемії роблять це далеко не всі.

На Радоницю не прийнято працювати в городі і яким-небудь чином "турбувати" землю. Також варто провести цей день тихо без сварок, в домашніх справах.

У Батьківський день Дозволені домашні роботи-прибирання, готування, шиття, якщо їх виконання не заважає відвідуванню церкви і кладовища.

Цей день не сумний, і не прийнято сумувати і засмучуватися через смерть рідних.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Що не можна робити на Гробки на кладовищі:

  • Приносити їжу і алкоголь на кладовищі;
  • Влаштовувати застілля;
  • Голосно говорити і сміятися;
  • Хреститися, дивлячись на пам'ятник і цілувати його;
  • За народними повір'ями, не можна озиратися, йдучи з кладовища.

Народні прикмети на поминальний день:

Заморозки в ніч на Радоницю-урожай не буде багатим. Вранці небо багряне - до вітру і дощу. Зустріти граків в цей день-літо буде теплим і сонячним. Молодик на Радоницю - до хорошого врожаю.

Раніше ми повідомляли, Поминальний день, чому не варто нести штучні вінки на кладовищі.

Як повідомляв "Знай.uа", митрополит Пцу Епіфаній дав поради українцям у поминальний день.

Також "Знай.uа" писав, що у ПЦУ розповіли, що заборонено робити на поминальний день після Великодня, правила поведінки на кладовищі.