Часто українці потрапляють у неприємні ситуації, пов'язані з неоплатою праці та жахливими умовами роботи. Випадок у Рівненській області доводить, що домогтися справедливості в нашій країні можливо.

Так, у Рівненській області стався конфлікт між роботодавцем і співробітником, який подав заяву про звільнення за власним бажанням через стан здоров'я з 5 травня 2020 року.

У свою чергу начальство зажадало відпрацювати ще два тижні, так як співробітник не мав доказів для його звільнення в запитувану дату. 31 липня його звільнили за прогули за п. 4 ст. 40 КЗпП України. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 21 квітня 2021 року.

Надалі районний суд все ж задовольнив позов українця про визнання трудових відносин припиненими з 5 травня 2020 року на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України.

Варто зазначити, що за статтею 38 КЗпП України роботодавець повинен звільнити працівника у строки, про які він просить, у тому числі за наявності інших поважних причин.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

робота в офісі, скріншот з відео
робота в офісі, скріншот з відео

Працівник пояснив у записці, що заяву про звільнення обумовлено неможливістю продовжувати роботу через карантин. Крім того, відсутність опалення в офісі негативно впливало на стан його здоров'я, людина постійно хворіла.

Також позивач поскаржився на припинення транспортного сполучення Рівне - Здолбунів через локдаун. Він просив начальство забезпечити транспорт на роботу і розвіз додому, але це прохання було відхилено.

робота в офісі, фото Pxhere
робота в офісі, фото Pxhere

Апеляційний суд врахував службову записку, згідно з якою співробітнику запропонували працювати дистанційно, але той відмовився. У той же час Верховний Суд вказав, що роботодавець не давав наказ на переведення співробітника на дистанційну роботу і видачу йому необхідних для цього ресурсів.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що поважність причин звільнення за власним бажанням позивача підтверджено.

Нагадаємо важливі факти, які варто знати заробітчанам про життя в Польщі.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям розповіли про їхні права на відпустку.

Також портал Знай.uа писав, що Пенсійний фонд України запустив в роботу сервіс, який автоматично призначає розмір пенсії.