Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявила, що основні гарантовані доходи повинні забезпечувати людям гідне життя і розповіла про прожитковий мінімум. Про це повідомили в Facebook Міністерства соціальної політики України.

Марина Лазебна визнала, що існуючий розмір прожиткового низький і не виконує своєї функції як базовий Соціальний стандарт. Крім того, реальний прожитковий мінімум більш, ніж в два рази перевищує встановлений законодавчо.

"Основним стримуючим фактором щодо наближення розміру прожиткового мінімуму до його фактичного значення є те, що до величини прожиткового мінімуму прив'язано понад 180 різноманітних видів виплат, частина з яких не має ніякого відношення до прожиткового мінімуму як базового соціального стандарту (наприклад, штрафи, збори, грошові стягнення тощо)", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що будь-яке збільшення прожиткового мінімуму автоматично призводить до перерахунку значної кількості виплат та необхідності пошуку додаткових видатків бюджетів усіх рівнів.

"Прожитковий мінімум-це базовий державний соціальний стандарт. Він повинен бути основою для визначення розмірів соціальних гарантій і доходів, які є основним джерелом існування людей. Це, зокрема, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком та інші державні соціальні допомоги. Тому важливо, щоб розмір прожиткового мінімуму був достатнім для задоволення базових потреб людей і був засобом запобігання і скорочення масштабів бідності", - зазначила Марина Лазебна.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Мінсоцполітики разом з Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАНУ вивчали міжнародний досвід визначення прожиткового мінімуму та практики його застосування.

І вже розробили і подали низку законопроектів до Верховної Ради.

Норми цих законопроектів передбачають:

- нову методологію визначення прожиткового мінімуму та його застосування виключно для основних соціальних гарантій (мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги, яка є для людини основним джерелом доходів);

- введення базової величини для соціальних виплат населенню та базової величини для соціальних виплат на дітей для розрахунку соціальних виплат (надбавок, підвищень, додаткової пенсії, пенсії за особливі заслуги, щомісячної допомоги), які встановлюються до пенсії або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, стипендій та інших виплат;

- введення базової величини для грошових платежів і стягнень і базової величини для адміністративних зборів.

При цьому жодна із соціальних виплат, які на сьогодні отримують громадяни, не буде зменшена.

Раніше ми повідомляли, прожитковий мінімум для українців, як змінять ВИПЛАТИ для дітей та пенсіонерів.

Як повідомляв "Знай.uа", прописка онлайн, переформатування Кабміну і гроші на кисень в лікарні, що готує Верховна Рада.

Також "Знай.uа" писав, що хто в Україні отримує пенсію до 77 тисяч, в ПФУ назвали"вигідні професії".