За останні кілька місяців, в період коли українські водії міняли зимові шини на літні, збільшилася кількість скарг на те, як розвивається політика формування цін на різні види палива.

Українці просто не встигають звикнути до нових цін. Щоразу, приїжджаючи на заправку, можна побачити різні ціни. Саме тому до Президента України Володимира Зеленського звернулися з новою петицією: "Зниження роздрібної ціни на нафтопродукти для фізичних осіб (бензин, ДП, газ)".

Про це стало відомо завдяки новому зверненню на офіційному порталі українського президента president.gov.ua у розділі для петицій.

Петиція Андрія Мальона, скріншот: president.gov.ua
Петиція Андрія Мальона, скріншот: president.gov.ua

"Як відомо, ціни на паливо залежать від нафти, з якої його виробляють. З одного бареля (158 літрів нафти) виходить близько 100 літрів бензину. Частка нафти в ціні бензину досягає до 30%. Також один зі складових показників в ціні на роздрібну торгівлю є транспортний збір. Але не всі споживачі беруть пальне для автомобілів: багато хто бере для косіння газонів, заготівлі дров та інших потреб не пов'язаних з автотранспортом.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дохід отриманий від транспортного збору не йде за призначенням, про що свідчить незадовільний стан доріг місцевого значення. Враховуючи вище написане, також вимагаю скасування транспортного збору з пального.", - пише громадянин України Андрій Мальон.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

Також нагадаємо, що тепер АЗС будуть завчасно повідомляти про зростання цін на паливо. Якщо роздрібна ціна на бензин і дизель перевищуватиме 1%, це підлягатиме декларуванню.

Так вирішив Кабінет Міністрів України відповідною постановою № 450: "Декларування зміни роздрібних цін на бензини марки А-92 і А-95 і дизельне паливо здійснюється суб'єктом господарювання по об'єкту (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни товару на 1 відсоток і більше порівняно з роздрібною ціною на момент декларування за 20 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.".

Раніше повідомляли, українцям запропонували зробити податки в кілька разів менше - потрібно лише поставити підпис.

Як повідомляв Знай.uа, абоненти просять створити єдину мобільну базу: боротьба з шахраями і безпека.

Знай.uа писав, від нардепів і Зеленського вимагають спростити правила перетину кордону і змінити гімн України.