Домашній квас є хорошою і більш корисною альтернативною купленому в магазині. Цей освіжаючий напій є одним з найпопулярніших в спекотну пору року. Він здатний стати альтернативою газуванням і прекрасно втамовує спрагу. Пропонуємо вам два варіанти приготування на вибір.

Хлібний квас на дріжджах

Чорний хліб-500 г

Вода-3 л

Сухі дріжджі-2 ч. л.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Цукор - 125 г

Житній хліб нарізати порційними шматочками, скласти на деко і помістити в дуже слабо розігріту духовку. Почекати, щоб хліб злегка підрум'янився і засушити.

У добре промиту і висушену скляну 3-літрову банку помістити сухарі і залити окропом по плечики. Додати 3 столові ложки цукру-піску і почекати, поки маса охолоне.

Взяти склянку теплої води і всипати в неї сухі дріжджі. Коли в 3-літровій банці охолоне вода до температури тіла, влити в неї дріжджовий розчин і перемішати. Потім накрити 3-літрову банку кришкою або блюдцем і покласти в яке-небудь тепле місце на дві доби.

По закінченню цього часу дістати банку, ретельно процідити отриманий квас через марлю або сито. Вилити квас в пляшку і охолодити в холодильнику.

Домашній квас, скріншот: YouTube
Домашній квас, скріншот: YouTube

Хлібний квас з березового соку

  • Березовий сік-2 л
  • Житній хліб-3-4 скибочки
  • Цукор-5 ст. л.
  • Ізюм-30 г
  • Дріжджі сухі-0,5 ч. л.

Житній хліб наріжемо кубиками і відправимо в духовку при 180 С на 15-20 хвилин, стежачи за поверхнею кубиків.

Потім переллємо березовий сік в глибоку ємність і всиплемо в нього гарячі сухарики. Дамо охолонути до 30 С - це обов'язково, інакше дріжджі можуть загинути. Всиплемо цукровий пісок і перемішати рідину - сухарики подарують їй колір, і вона стане бурштинової.

Після цього всиплемо в неї сухі дріжджі і ще раз перемішати. Залишимо в теплому місці на 3-4 години. Процідити через друшляк. Потім - через ситечко з дрібними осередками або подвійний шар марлі.

Додаємо в рідину родзинки. Він допоможе дріжджів в квасі не загинути. Перелити квас в глечик і за бажанням остудити в холодильнику.

Раніше ми повідомляли, 7 цілющих рослин, які варто завести у себе вдома: прикрашаємо підвіконня з користю.

Як повідомляв "Знай.uа", холодний борщ врятує в будь-яку спеку, як приготувати літню версію улюбленого делікатесу українців.

Також "Знай.uа" писав, що Євген Клопотенко поділився рецептом неймовірно смачного печива з яблуками.