В Україні є цілий перелік причин, по якій у пенсіонера можуть забрати до 50% виплати. Як відзначають в Пенсійному фонді, найчастіше це відбувається через переплату виплати.

Так, причини вказані в ст.50 Закону "про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Підставою для стягнення частини пенсії можуть бути:

  • судові рішення, постанови та вироки (щодо майнових стягнень),
  • виконавчі написи нотаріусів,
  • інші рішення і постанови, виконання яких проводиться аналогічно виконанню судових рішень.

Причиною зменшення може стати, якщо пенсіонер вчасно не сплатив аліменти, штраф за порушення правил дорожнього руху, виконавчі збори, витрати на судове провадження, кредитні зобов'язання і т.д., то Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця буде списувати заборгованість по пенсії до повного її погашення.

Пенсіонери, фото: скріншот з відео
Пенсіонери, фото: скріншот з відео

"Найбільш поширена причина списання – це переплати пенсії з вини пенсіонера", – говорить заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Любов Бричок.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Такі випадки-це коли у людини втрата права на пенсію або її частина, однак при цьому він не інформує про це пенсійні органи і її продовжують нараховувати.

"Зараз для працюючого пенсіонера немає особливого порядку виплат, що впливало б на зменшення розміру пенсії. У той же час, в законі залишилася норма, згідно з якою працюючим пенсіонерам перерахунки доплати до мінімального розміру пенсії і за наднормативний стаж, пов'язані з підвищенням прожиткового мінімуму, не проводяться. Вони проводяться тільки після того, як людина звільниться з роботи", – пояснює любов Бричок.

Раніше ми повідомляли, курятина, масло і молоко, які продукти в Україні коштують дорожче, ніж в Європі.

Як повідомляв "Знай.uа", вилучили 5,4 тонни, українців ледь не нагодували фальсифікованим м'ясом.

Також "Знай.uа" писав, що дешевих черешень і полуниці не буде, найпопулярніші фрукти постраждали без тепла.