Варто розповісти нашим читачам про те, що в Україні вводиться державне регулювання на ринку нафтопродуктів. Тепер мережі АЗС зобов'язані за 20 днів попереджати про плановану зміну цін на дизельне паливо і бензин (якщо ціна змінюється більш ніж на 1%).

Повідомляється, що мережам АЗС доведеться обґрунтовувати зміну ціни перед Міністерством економіки України.

Залишається кілька питань, чому цінники знову злетіли і чого українським водіям чекати далі. Про це повідомляє портал Minfin.

АЗС, кадр з відео
АЗС, кадр з відео

Ціни на українських АСЗ ростуть вже кілька місяців поспіль. Попередні спроби їх стримати не увінчалися успіхом. Нагадаємо: у квітні Нафтогазова Асоціація (до неї входить 14 великих оптових, роздрібних і переробних підприємств) підписала з Мінекономіки меморандум.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За даними консалтингового агентства "А-95", тільки з 7 по 11 травня бензин і дизель подорожчали на 10-50 копійок. Середній цінник на бензин марки А — 95 по країні склав 29,1 гривню, а на дизель - 28,29 гривень, що вкладається в умови меморандуму заправників з Мінекономіки.

Але в деяких мережах планка в 30 гривень за літр вже перевищена. Скажімо, на KLO А-95 продається по 30,39 гривень, на Shell — по 30,14 гривень, на Socar — 31,98, в мережі "Паралель" — по 30,8, "Нефтек" — по 31,39 гривень.

Заправники пояснюють травневу націнку зростанням цін на нафту і нафтопродукти на світовому ринку. З початку квітня нафтові котирування злетіли з $ 62 до близько $70 за барель. Нафтопродукти на європейському ринку (звідки в Україну поставляється багато бензину) за цей же час подорожчали на 7-12%.

Дорожчають також нафтопродукти в українському опті. Цінники на дизель За останній місяць зросли на 10% (до 24.02 гривень за літр), на бензин — на 8% (до 26,56 гривень за літр А-92 і до 27,42 гривень на А-95).

При цьому роздрібні ціни весь цей час росли не так сильно, як оптові, тому АЗС можуть і далі їх підвищувати. Додатковим поштовхом для зростання цінників може стати і подальше підвищення світових котирувань на нафту.

Раніше повідомляли, штраф за розбиту дорогу: українці запропонували копам стежити за рівним асфальтом.

Як повідомляв Знай.uа, у Києві хвостатого злодюжку засікли на місці злочину - "Ось куди бензин подівся!".

Знай.uа писав, ціни на бензин підвищили, а дороги не ремонтують: українці підрахували, скільки має коштувати паливо.