Ведучі програми "Ранок з Україною" на каналі "Україна" Лілія Ребрик та Анатолій Анатоліч розповіли, які симптоми вітамінного передозування та якою має бути добова норма вітаміну А.

Через дефіцит вітаміну А шкіра стає сухою і лущиться, також погіршується стан нігтів, волосся і зубів, з'являються передчасні зморшки. Тому лікарі називають вітамін А символом краси і молодості.

вітаміни, фото Pxhere
вітаміни, фото Pxhere

Українці масово скуповують цей вітамін в аптеках, готуючись до пляжного сезону. Однак з ним легко перебощити, адже вітамін А здатний накопичуватися в організмі. Можливі такі побічні ефекти: болі в суглобах, нудота, головний біль. У зрілому віці передозування викликає розвиток остеопороз і збільшує ризик переломів у сім разів.

"Більше того, надлишок цього вітаміну може призвести до появи онкологічних захворювань, наприклад, раку легень. Проте особливо небезпечне зловживання вітаміном А для дітей. Адже на фоні його надмірної кількості може бути затримка росту. Слід бути уважними, тому що цей вітамін може бути як в біологічно активних добавках, так і в комплексних вітамінах, які люди часто купують додатково", - попереджає дієтолог Світлана Свічкар.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

яйця містять вітамін А, фото Pxhere
яйця містять вітамін А, фото Pxhere

У 2013 році вчені Ради здорового харчування при Інституті медицини США в ході експерименту з'ясували, що протягом останніх 20 років кількість вітамінів у фруктах і овочах скоротилася вдвічі. Тобто зараз одна одиниця вітаміну А містить тільки 6 молекул каротиноїдів замість 12.

При цьому його добова норма міститься в: петрушці (200 г), абрикосах (4 шт.), яйцях (3 шт.), куразі (200 г) і вершковому маслі (250 г). А ще одна кулька морозива і 20 банок консервованого тунця містять однакову кількість вітаміну А – більше 20% від денної норми.

Нагадаємо, тренер "Зважених та щасливих" Боржемська показала, як відновити форму.

Як повідомляв портал Знай.uа, Наталя Холоденко розповіла, чому почала голодування.

Також портал Знай.uа писав, що Тетяна Литвинова з "МастерШеф" порадувала рецептом вінегрету.