Довгий час щавель сприймали як бур'ян, а ось французи досі вважають, що у них є дві рослинні культури національного значення – морква і щавель.

У програмі" Ранок з Україною "на каналі" Україна", Григорій Герман і Марія Мельник розповіли, в чому цінність щавлю, скільки він коштує на і кому його їсти не варто.

На ринках вже можна зустріти домашній щавель. З нього найчастіше українці роблять зелений борщ або салат. Крім того, іноді його заварюють в чай. Коштує пучок щавлю зараз близько 10 грн, а його користь для організму людини неймовірна.

"Взагалі щавель-це вітамінно-мінеральна бомба! У ньому містяться вітамін А, Е, вітаміни групи в, які відповідають за нервову систему. Вживання цієї рослини-це здоровий стан шкіри, волосся, нігтів, а ще – наш спокій", – поділилася дієтолог Яна Кравченко.

Суп зі щавлем, фото: postila
Суп зі щавлем, фото: postila

Популярні новини зараз

Софія Ротару переживає велику втрату, найближчу вже не повернути: "Світла пам'ять"

Катя Осадча показала, як годує грудьми новонародженого сина: "Несамовито худла"

Робота закладів освіти з 20 вересня зміниться: встановлено нові карантинні обмеження

Україна поступово перетворюється на Польщу? Тисячі мігрантів масово хлинули в країну

Показати ще

Найбільше в ньому концентрація вітаміну С - він сприяє швидкому загоєнню ран. Також ця рослина сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню тромбів.

"За допомогою щавлю можна нормалізувати гемоглобін в крові. Щавель корисний при стоматологічних захворюваннях, наприклад, стоматитах. А також при лікуванні органів дихання – - коментує дієтолог. – Крім того, це дуже низькокалорійний продукт – на сто грамів всього 20 кілокалорій-це зовсім ні про що".

Але навіть при низькій калорійності і високому вмісту вітамінів, щавлем можна нашкодити організму.

"бажано не перевищувати денну норму. Рекомендовано не захоплюватися щавлем, незважаючи навіть на те, що він так корисний. Не слід вживати людям з подагрою, тому що буде загострення, а також не рекомендується вживати вагітним і тим, хто має серйозні проблеми з шлунково-кишковим трактом, виразки шлунка", – застерігає доктор.

А денна норма продукту для здорової людини – 100 грамів на добу.

Раніше ми повідомляли, як виростити солодкий буряк і зібрати багатий урожай: важливі Поради для городників.

Як повідомляв "Знай.uа",як врятувати стан рук після городу - поради фахівців.

Також "Знай.uа" писав, що червоні і солодкі ягідки на радість, найкращий захист для куща малини від шкідників - встигніть навесні.