Неділя, 30 травня, в православному календарі - це день пам'яті преподобної Євдокії. Інші назви свята: "Євфросинія", "Ондрон з дощем", "Звіздар".

На Русі вважалося, що Євдокія є заступницею від посух. Тому в цей день їй молилися, щоб Сонце не висушило землю, щоб дощів було вдосталь. Назву "Свистунка" свято отримало через вітри, які свистять в цей період.

Євдокія Свистунка, скріншот: YouTube
Євдокія Свистунка, скріншот: YouTube

30 травня всі жінки села йшли на підгортання картоплі. Вважалося, що якщо підгорнути її саме на Євдокію, то врожай цього року будемо великим: "Вершки жук не поїсть, а корінці дротяники не зіпсує". У багатьох місцевостях страви з картоплі в цей день були обов'язковими на столі.

У багатьох селах проводилися спеціальні обряди, читалися старовинні змови для того, щоб викликати дощ, від якого залежало, чи буде рік врожайним чи ні. Наприклад, в цей день ходили до покинутих джерел і колодязів, очищали їх від бруду, як би даючи друге життя, а потім обливали один одного водою з них.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Народні прикмети на 30 травня:

Яка погода стоїть на Євдокію Свистуню, таким буде і літо.

Прохолодний день - прикмета частих Градів влітку.

День дощовий і місяць тільки зароджується - влітку буде багато опадів.

Якщо на Євдокію дув північний вітер, то очікували холодного літа, західний вітер обіцяв мокре, але тепле літо, а вітер з півдня віщував літню спеку.

На яблуні, горобині і бузку багато кольору – в найближчі дні буде хороша рибалка.

Навколо флюгера, шпиля і подібних гострих предметів видно блакитнувате мерехтіння – незабаром почнеться гроза.

Раніше повідомляли, Вознесіння Господнє і Трійця: коли і як святкуватимуть великі християнські свята в 2021 році.

Як повідомляв Знай.uа, Єпископ УПЦ пояснив, чому тварин не можна називати православними іменами.

Знай.uа писав, 10 мовних паразитів, яких допускають українці - як говорити грамотно.