Нові тарифи на газ: чому українцям влітку доведеться платити вдвічі більше, ніж взимку

Стало відомо про те, що постачальники вирішили оновити дані стосовно вартості блакитного палива на червень місяць. Відтепер, за один куб газу доведеться заплатити від 8 до 13 гривень. Чому так склалося і чи не отримають українці до опалювального сезону ще вищий цінник, дізнавалися журналісти новин "Спецкор" на каналі 2+2.

Сюжет доступний за посиланням.

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

"Ціна, яка була минулої зими, пройшла шлях від 5000 до 7000 гривень за тисячу кубометрів. Якщо говорити про ринкову ціну далі, то сьогодні вона ближче до 11 000 – 13 000 гривень за тисячу кубометрів"— - повідав фахівець у галузі енергетики Олександр Харченко.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

Не так давно постачальники газу, а це приблизно 66 компаній, оновили дані про вартість свого товару. Починаючи з поточного місяця, червня, сума за місяць коливатиметься від 7,88 до 11,59 гривень за один кубометр. А за рік-від 7,80 до 13,50 гривень за один кубометр.

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

Експерти називають відразу кілька причин такого стрімкого зростання. В першу чергу-практично половина газу купується в Європі, а там вартість палива зростає протягом восьми місяців, і відбувається це поступово.

Другою причиною є скасування регулювання цін на газ для тепловиків. Цей законопроект уряду вступив в дію з 1 травня поточного року. Це означає, що вартість газу буде такою ж, як і ринкова, а постачальники тепер будуть самостійно встановлювати ціну для громадян. Такий принцип використовують практично всі європейські компанії. У НАК "Нафтогаз України" впевнені, що незабаром зростання цін на газ зупиниться.

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

"Коли немає фіксованого вказівки, але є більше 200 поставляючих компаній, які борються за свого споживача, зрозуміло, що в цій боротьбі хтось запропонує вигідну ціну. Безумовно, від скасування ручного регулювання виграє кінцевий споживач"— - зазначив директор з інтеграційних питань НАК "Нафтогаз України" Максим Белявський.

До слова, українці заборгували підприємству вже понад 100 мільярдів гривень.

Нагадаємо, раніше В Україні заговорили про скасування ЖКГ на карантині - чи збудеться насправді.

Як повідомляє портал "Знай.ua" Українці просять повернути гроші за всі оплачені комунальні послуги: "20% на кожного". Петиція з'явилася на сайті президента України.

Також "Знай.ua" писав, що Перехід на зимовий час вимагають скасувати, українці в розпачі: "незручно для 80% громадян".