З'явилася інформація, що в Україні нещодавно набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною". Даний Закон фактично зрівняв права чоловіків і жінок на декретну відпустку.

Про це детально пише військовий кореспондент Віталій Панчишин для порталу armyinform.

Даний крок не тільки схвально сприйнято багатьма вітчизняними експертами, а й дещо наблизив Україну в питаннях гендерної рівності до країн Євросоюзу, адже там декретна відпустка для чоловіків цілком звичайна справа вже багато років.

Батько в декреті, скріншот: YouTube
Батько в декреті, скріншот: YouTube

Документ покликаний забезпечити рівні можливості для чоловіка і жінки в питаннях суміщення роботи з сімейними обов'язками. Зокрема, усуваються законодавчі прогалини, що обмежують право батька на відпустку по догляду за дитиною.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Раніше таку відпустку батькові дитини, бабусі, дідусеві або іншим родичам, фактично доглядають за дитиною, надавали на підставі довідки з місця роботи або навчання матері, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну її ддекрету.

Також важливо, що цим законом створено передумови для посилення ролі батька в процесі виховання і розвитку відповідального батьківства в Україні.

Кодекс законів про працю та Закон України "Про відпустки" доповнено новим видом відпустки - відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.

Одноразова відпустка до двох тижнів (без урахування святкових і неробочих днів) надаватиметься:

- чоловікові, дружина якого народила дитину;

- батькові дитини, якщо він не одружений з матір'ю дитини, але проживає спільно і має взаємні права та обов'язки;

- бабусі чи дідусеві або іншому повнолітньому родичу дитини, фактично доглядає за ним, якщо мати (батько) дитини є самотньою матір'ю (батьком).

Відзначається, що тільки одна людина із зазначених категорій може отримати відпустку при народженні дитини.

Тому відтепер військовослужбовці-чоловіки можуть "сидіти в декреті", як і жінки - три роки.

Раніше повідомляли, киян попередили про зміни в роботі онлайн-сервісу: як тепер оформити субсидію.

Як повідомляв Знай.uа, адвокат пояснила, чому можуть зменшити розмір аліментів на дитину: "Якщо ви витратили…".

Знай.uа писав, українських пенсіонерів змусять подавати декларації : "За продаж на ринку".