У православному календарі вівторок, 8 червня, відзначено особливим шрифтом. У цей день відзначається свято апостолів від семидесяти (послідовників Ісуса Христа, які проповідували його вчення в I столітті) Карпа і Алфея. У народі цей день називають Карпом Карполовом і традиційно присвячують його всьому, що пов'язано з риболовлею.

Спеціально для наших читачів ми знайшли інформацію про те, що потрібно обов'язково зробити в цей день, які важливі традиції і заборони, а також у кого 8 червня іменини.

За церковним календарем 8 червня іменини відзначають Олена, Олександр, Іван, Георгій, Карп та Макар.

Церква, скріншот з відео
Церква, скріншот з відео

Народні традиції 8 червня на коропа

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

8 червня 2021 року в народному календарі – особлива дата. Незважаючи на те, що до похолодання далеко, люди починають готуватися до осені і зимового періоду. Саме в цей день варто було запрошувати пічника. В його обов'язки входив огляд печі, чистка від сажі, і за необхідності – ремонт несправностей. Після проведення ремонтних заходів майстри пригощали запеченою рибою на багатті, коровай давали додому і солодощі виставляли на стіл.

Ще однією традицією дня коропа було лікування від худорлявості, поганого апетиту. Для цього треба було весь посуд залишати на день під шипшиною. А ввечері, після прибирання посуду, туди відправляли того, хто страждав від слабкого апетиту. У момент, коли людина або дитина хотіла спати, його акуратно відводили на піч, де спав до ранку.

Рибак, фото: myslo
Рибак, фото: myslo

За погодними умовами судили про наближення негоди і майбутній врожай:

•Раки на березі - чекай на дощ;

•Риба плаває на поверхні - вогкість триватиме ще три дні, а то й тиждень;

•День коропа випав на убуваючий Місяць - чекай рясні дощі і грім;

•Комарі рояться великими хмарами - тепло простоїть ще довго.

Що можна і не можна на Коропів день

На 8 червня не так багато заборон, щоб їх не послухатися або не виконати до кінця. Все просто: відправлятися на риболовлю і обов'язково нагодувати сім'ю рибою. Це те, що рекомендувалося робити чоловікам.

Для слабкої статі більше заборон:

•Категорично заборонялося шити і брати в руки колючі предмети (голки, шило, ножиці), але ніж в це число не входив;

•Заборона на прибирання, прання та іншу домашню роботу;

•Категоричне табу на роботу в городі і полі;

•Підмести в будинку - значить, вигнати удачу і щастя.

На День рибалок варто було бути максимально привітним. Якщо прийшли в гості, то обов'язково нагодувати і напоїти. Не можна було сваритися або з'ясовувати стосунки. Інакше Короп швидко покарає людину за неналежну поведінку.

Раніше повідомляли, смирення і благоговіння перед Всевишнім: коли і навіщо віруючим ставати на коліна.

Як повідомляв Знай.uа, Митрополит Антоній розповів, у чому сенс життя християн.

Знай.uа писав, топ хороших факторів для майбутнього чоловіка: Біблія розповість, які варіанти варто відразу відмітати.