В Ізраїлі на місці стародавнього поселення виявили 150 відбитків стародавніх печаток, які використовували в торгівлі і для захисту власності.

Так, археологи розкопали печатки на місці поселення Тель-Цаф. Найдавнішому відбитку - 7 тисяч років, передає "Навколо світу".

Артефакти виявила група археологів з Єврейського університету Єрусалиму (HU).

Команда археологів натрапила на 150 відбитків в долині Бейт-Шеан в 2004-2007 роки. Знайдені артефакти свідчать про високий розвиток економіки і торгових зв'язків в стародавньому Ізраїлі.

Ці відбитки - булли (лат. bullae) - служили для маркування документів, пломбування приміщень і торгових вантажів. Їх наявність гарантувала, що одержувач отримає все в цілості й схоронності.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

джерело: Навколо світу
джерело: Навколо світу

Печатки були зроблені з невеликого шматка глини. Писемності в той час не було. Замість букв на відбитках знаходяться геометричні зображення.

Докази пломбування вантажів, виявлені в Тель-Цафі, надзвичайно важливі. Адже це - перші свідчення використання пломб для маркування вантажів або опечатування приміщень.

джерело: Навколо світу
джерело: Навколо світу

Фахівці визначили, що один з 150 знайдених відбитків є особливо рідкісним. Радіовуглецеве датування показало, що йому 7 тисяч років.

Як пояснив професор Йосефа Гарфінкель, відбиток являє собою найраніше свідчення використання таких печаток в Ізраїлі.

На його думку, в цьому районі жили багаті люди. Вони будували великі склади і вели активну торгівлю. А Тель-Цаф займав у цих процесах ключову позицію.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше На Прикарпатті виявили масове поховання під храмом: "потонули в потопі?"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Археологи натрапили на 3000-річний загублений "Золоте місто": "все залишилося на своїх місцях"

Також «Знай.иа " писав, що Серед Колиски гігантських хмарочосів археологи натрапили на сліди "найдавніших": у цих артефактах сотні загадок