Європейський Союз з 1 липня запроваджує єдиний ковідний паспорт, який вже назвали символом відновлення Шенгену. Водночас в Україні першу дозу щеплення від Covid-19 отримали майже два мільйони людей, понад 300 тисяч з яких повністю вакцинувались та отримують сертифікати.

Щоб двері до Євросоюзу для українців знову повністю відкрилися, мають бути виконані принаймні дві умови - ЄС має визнати українські ковідні сертифікати (паспорти), які все ще у розробці. В ЄС також повинні бути визнані вакцини, якими щеплюють українців, пише ВВС.

Варто зауважити, що з усіх вакцин, якими нині щеплюють українців, у ЄС зареєстрована лише одна - Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. Зазначається, що наразі ні Covishield (Індія), ні AstraZeneca-SKBio (Південна Корея) не мають дозволу на використання у ЄС.

вакцинація, фото Pxhere
вакцинація, фото Pxhere

То ж найбільші шанси у недалекому майбутньому поїхати до ЄС мають ті, хто вакцинувався Pfizer. Однак є ймовірність, що незабаром ЄС дозволить в'їзд з вакцинами, які зареєстровані у ВООЗ.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Водночас так званий "ковідний сертифікат" або "імунний паспорт" в Україні ще на стадії розробки. Його запровадять після затвердження в ВООЗ та ЄС вимоги до цих документів. Прем'єр Денис Шмигаль назвав орієнтовний термін запуску - липень.

Сертифікат можна буде отримати як у паперовій формі у Центрах надання адміністративних послуг, так і в електронній — через додаток Дія. Він також міститиме й інформацію про негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19 та наявність антитіл і матиме QR-код.

Варто зауважити, що вже зараз в Україні почали видавати паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію, який можна отримати після двох доз вакцин. Та слід пам'ятати, що він не є ковідним паспортом. Його використовуватимуть для перетину кордонів тих країн, які визнаватимуть цей документ.

Аеропорт, кадр з відео
Аеропорт, кадр з відео

Однак, вже зараз кілька країн є відкритими для українців на основі власних правил. Це, зокрема, Болгарія, куди з 01 червня по 31 липня 2021 українці можуть в'їжджати до країни за наявності одного з таких документів:

1. Документ про повну вакцинацію від Covid-19, від якої пройшло не менше 14 днів;

2. Негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до перетину кордону або негативний результат швидкого антигенного тесту, проведеного за 48 годин до в'їзду в країну;

3. Документ, який засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 не менше ніж за 14 днів та не більше, ніж за 6 місяців до дати в'їзду в країну.

Пляж в Туреччині, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Пляж в Туреччині, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Схожі правила запровадили для українців Туреччина, Греція і Хорватія. Додатково для подорожі у Грецію не пізніше, ніж за 24 години до перетину кордону потрібно заповнити спеціальну Форму сповіщення про місцеперебування пасажира.

Водночас Хорватія вимагає документального підтвердження про сплату готелю/апартаментів, приватних садиб/найму яхти, або підтвердження про власність житла чи яхти у країні.

З 11 червня українці зі свідоцтвом про повну вакцинацію зможуть подорожувати до Угорщини без карантину. Для поїздки на Кіпр потрібно мати негативний ПЛР-тест, здати ще один тест по прильоту і зареєструватися на платформі CyprusFlightPass.

Без обмежень можна їхати до Чорногорії, а звідти без тесту до її Сербії (напряму можна летіти з ПЛР-тестом), Албанії (напряму можна без тесту) та Північної Македонії (напряму тест також не потрібен).

Крім того, з ПЛР-тестом можна полетіти на відпочинок до Єгипту. Проте, слід пам'ятати, що інформація про умови перетину кордону і ситуація з коронавірусом у світі може змінюватися. А перевіряти її можна на спеціальному сайті МЗС.

аеропорт, скріншот з відео
аеропорт, скріншот з відео

Нагадаємо, Олена Зеленська відправила чоловіків у декрет й вигадала для них ще дещо: "На власному досвіді". Олена Зеленська повідомила важливу новину для чоловіків

Як повідомляв портал "Знай.ua", "Ми кидаємо тебе, коханий": ошукані дівчата епічно покарали зрадника і полетіли до Туреччини. 33 - річна і 26-річна жінки вирішили провчити зрадника і придумали план

Також "Знай.ua" писав, відпочинок на Азовському морі 2021: українців відлякали "кусючі" ціни і крижана вода. Курортне селище Кирилівка на початку червня 2021