Організація Об'єднаних Націй повідомляє, що за останні півроку ціни на продукти по всьому світу зростали набагато швидше, ніж все попереднє десятиліття. І Україна – не виняток.

За даними Держстату, на харчування населення України витрачає майже половину своїх витрат, тому навіть незначні коливання цін сильно б'ють по кишенях громадян.

Відомо, що з початку 2021 року основні овочі в Україні подорожчали майже в половину. Картопля, наприклад, коштує в два рази дорожче, ніж в Польщі. У той же час в Мінагрополітики запевнили, що наприкінці майбутньої зими значних цінових стрибків на картоплю вже не буде.

Картопля по-селянськи, фото: кадр з відео
Картопля по-селянськи, фото: кадр з відео

Видання "Сегодня" пише, що подорожчали також молочка і м'ясо. Навіть незважаючи на те, що влітку ці продукти дешевшають. Через дороге зерно ближче до осені може подорожчати і хліб – до 10% нинішньої вартості.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"На класичні продукти, такі як овочева група, піде масовий збір – ціна частково знизиться. На зернові, олійні вона знизиться на 15-20%, але потім можливе зростання взимку. На молочну, м'ясну продукцію фактично ціна залишиться незмінною. Оскільки кормова база не подешевшала, плюс-мінус буде зміна в межах 5-7%", - прогнозує ціни восени перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

продукти, фото Pxhere
продукти, фото Pxhere

Нагадаємо, 1000 грн на м'ясо і 700 на хліб: на які продукти українці витрачають найбільше грошей.

Як повідомляв портал Знай.uа, капуста – на 129%, буряк – на 98%: в Україні подорожчали овочі.

Також портал Знай.uа писав, у скільки українцям обійдеться свинина на шашлик і борщ: порівняння цін у популярних супермаркетах.