Буквально днями Європейський союз може прийняти рішення про відкриття кордонів для громадян України. На це сподіваються українські дипломати, проте в МЗС поки впевненості в цьому знайти не можуть. Є думка, що за формальними критеріями, Україна зараз епідемічно безпечна.

Про це у своєму матеріалі повідомляє видання "Європейська правда", додаючи карти і схеми.

Європа в кольорі

Журналісти розбили всі держави нашого континенту на п'ять груп за правилами, що діють для українців, і позначили їх різними кольорами.

Карта європейських держав з covid-вимогами, скріншот: "Е. П."
Карта європейських держав з covid-вимогами, скріншот: "Е. П."

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Червоні країни вимагають від тих, хто приїхав з України, обов'язкової самоізоляції, або взагалі забороняють в'їзд без "вагомих причин". Ці держави не мають винятків навіть для тих, хто вакцинувався в Україні. Це, по суті, виключає можливість туристичних поїздок.

Жовтим кольором позначено ті держави, які пускають через кордон туристів, щеплених вакцинами, але тільки схваленими Європейським агентством з медичних засобів. Це означає, що китайська вакцина не зараховується. А ось ті, хто отримав укол індійською вакциною, можуть бути спокійні - є метод, що дозволяє перетнути кордон.

Світло-салатові країни - це ті, що також дозволяють в'їзд щепленим туристам, але приймають всі наявні в Україні вакцини, включаючи китайський "Коронавак", доступ до якого вже вільний.

Зелений колір - це держави, які підходять до обмежень ліберально, і дозволяють в'їзд невакцинованим туристам з-за меж ЄС-наприклад, тільки за тестами, або тих, хто вже перехворів на ковід.

І, нарешті, синім позначено тих, хто не питає у туристів навіть тести.

Схема держав з covid-вимогами, скріншот: "Е. П."
Схема держав з covid-вимогами, скріншот: "Е. П."

"Осередком лібералізму" виявився саме Балканський півострів. У цьому регіоні не залишилося жодної держави з жорсткими правилами для в'їзду українських туристів. Але навіть на Балканах є "чемпіони з відкритості" Албанія, Чорногорія і Північна Македонія не вимагають в українських туристів навіть тести.

Серед "зелених" країн багато хто вимагає тести навіть для найменших туристів. Для в'їзду в Туреччину доведеться тестувати дітей від 6 років, в Молдову - від 5 років, в Румунію - від 3 років. Рекорд поставила Вірменія. Тут тести вимагають у дітей від 1 року. А ось туристична Грузія дітей до 10 років пускає без довідок.

Раніше повідомляли, у Польщі жорстоко розправилися з українцем після суперечки через Крим: підозрюваний ховався в кущах.

Як повідомляв Знай.uа, франківчани відповіли, чому масово їдуть за кордон на заробітки: пенсія, медицина, податки та інші причини.

Знай.uа писав, Україна посилила правила в'їзду для іноземних і своїх громадян: список країн і нові вимоги.