Для всіх власників авто з реєстрацією в Європейському Союзі з'явилися важливі новини. Так, починаючи з 15 червня в Україні впроваджено період пільгового "розмитнення" автомобілів на іноземній реєстрації, він триватиме всього 180 днів.

Станом на початок липня, дана послуга переживає свій пік, без проблем не обійшлося: в польських і литовських реєстраційних центрах сформувалися величезні черги.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Євробляхи, фото: Знай.uа
Євробляхи, фото: Знай.uа

За правилами Митного кодексу України, для початку процедури розмитнення польської або литовської "євробляхи" її потрібно в першу чергу зняти з обліку. На даний момент ані Польща, ані Литва не встигають обробляти всі запити, що надійшли від українців. Тому в деяких випадках озвучені терміни зняття з обліку доходять до 2 місяців.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

"З огляду на те, що багато людей планують приступати до розмитнення тільки у вересні-жовтні, є велика ймовірність того, що вони банально не встигнуть навіть зняти автомобіль з обліку", – розповів журналістам юрист Іван Казачук.

Євробляхи, фото: Unian
Євробляхи, фото: Unian

За його словами, щоб не стояти в чергах, водії починають шукати різні обхідні варіанти і часто наштовхуються на шахраїв. Серед них можуть бути так звані "чорні" брокери, які обіцяють зняти машину з обліку за три дні і за суму в два рази нижче ринкової – 50-100 євро.

У підсумку цей брокер, можливо, і розмитнить автомобіль через якогось "сірого" митника. Але в Управління по боротьбі з контрабандою при митній службі є три роки, щоб проводити пост-аудит таких оформлень. Вони направляють запит до Польщі або Литви за реєстраційним статусом автомобіля і перевіряють, чи був він на обліку під час митного оформлення.

"І якщо вони виявляють помилки, то складається протокол про порушення митних правил та подання недостовірних відомостей згідно зі ст.483 Митного кодексу України. У свою чергу це спричинить за собою штраф у розмірі вартості автомобіля і його подальшу конфіскацію", - говорить Казачук.

Раніше повідомляли, нардепи хочуть "списати" водіям до 17 тисяч, а для нелегалів готують чималі штрафи.

Як повідомляв Знай.uа, Юрій Ткач з "Квартал 95" відчув на собі біль усіх євробляхерів: "Не бита, не фарбована".

Знай.uа писав, водіям час "пригальмувати": на київських дорогах з'явився новий знак.