Українці вимагають відкрити в Україні ринок електричної енергії для населення.
Відповідну петицію ініціював Степан Жганич 12 липня.
Так, українець зазначив, що на даний час населення не має прямого доступу до ринку електричної енергії в Україні. Зараз ціни на електроенергію диктують приватні обленерго, а державні підприємства, що виробляють електричну енергію, зазнають фінансових збитків. При цьому ініціатор петиції впевнений, що все це можна припинити, якщо відкрити ринок електричної енергії для всіх громадян України.

Електроенергія, фото: Знай.иа
Електроенергія, фото: Знай.иа

Українець зазначив, що у кожного домогосподарства, споживача електричної енергії є особовий рахунок. Тому можна ввести додаткову графу в особовий рахунок в кВт купленої електричної енергії та зобов'язати генеруючі компанії України надати можливість кожному домогосподарству придбати необхідні обсяги електричної енергії для даного домогосподарства по особистому рахунку.

"Після покупки відповідної кількості кВт домогосподарством, в особистому кабінеті повинно появитись придбана кількість в кВт електричної енергії. Без вказання ціни покупки. Щомісячно проводити списання даних кВт електричної енергії в залежності від фактичного споживання. Якщо домогосподарство не придбало електричну енергію в якогось виробника електричної енергії наперед оплативши дані кВт-години, тоді вступає в дію ПСО (спеціальних обов’язків)", - зазначив він.

При цьому ПСО для тих, хто не придбав електричну енергію на ринку, на сайті генеруючої компанії повинні складати:

- До 200 кВт-год на місяць -1.68грн.
- Більше 200 кВт-год на місяць – ринкова ціна. Ринкова ціна щомісячно змінюється, та може бути як 2 грн/кВт так і 3.7грн/кВт.

Економія електроенергії, фото Знай.ua
Економія електроенергії, фото Знай.ua


"100 кВт-год на місяць в сучасному світі мало хто може вписатись у споживання за рахунок великої кількості побутових приладів в кожному домогосподарстві. Тому 200 кВт саме та кількість, яка захистить мало спроможних громадян України", - зазначено у петиції.



При цьому Степан Жганич впевнений, що обленерго повинні контролювати споживання електричної енергії як для осіб з ПСО так і для домогосподарств, які придбали електричну енергію від виробника. Адже тільки в такій схемі виробники електричної енергії отримають максимальні кошти для свого бізнесу.

"Прошу, відкрийте ринок електричної енергії для населення. Кожен громадянин України повинен мати право придбати електроенергію де йому вигідно. Поки не буде ринку електричної енергії для побутових споживачів – ціна на 1кВт не повинна перевищувати 1.68 грн. Українці хочуть купляти електричну енергію напряму у виробників електричної енергії", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше автоматичне списання боргів за ЖКП: українці ризикують залишитися без частини пенсій, зарплат і навіть стипендій.

Як повідомляє портал "Знай" борги за комуналку і аліменти автоматично спишуть з карт українців. Наказ Мін'юсту набирає чинності 6 липня, кого торкнеться автоматичне списання

Також "Знай" писав, що з харків'ян спишуть штрафи за комуналку та аліменти автоматично: як швидко знімають гроші і заарештовують рахунки.