На дні Балтійського моря група водолазів і вчених з міжнародної експедиції виявила затонулий в 1944 році радянський підводний човен М-96. Відомо, що дану субмарину шукали більше трьох років.

Про це стало відомо завдяки повідомленням російських ЗМІ, які посилаються на інформацію учасника експедиції Костянтина Богданова.

Підводний човен М-96, скріншот: YouTube
Підводний човен М-96, скріншот: YouTube

"Підводний човен лежить в північній частині Нарвської затоки, на глибині 42 метри. Огляд показав, що човен загинув у надводному положенні, ймовірно, під час нічної зарядки акумуляторних батарей", – розповів учасник експедиції Костянтин Богданов.

Підводний човен М-96, скріншот: YouTube
Підводний човен М-96, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Першим командиром човна був легендарний Олександр Марінеско. М - 96 воювала на Балтиці з 1941 року і брала участь у всіх кампаніях Балтфлоту, встигнувши навіть зробити бойовий похід на Ладозьке озеро. Бойові завдання "крихітки" в основному складалися з ведення розвідки біля баз противника і висадки розвідників в тилу ворога.

Підводний човен М-96, скріншот: YouTube
Підводний човен М-96, скріншот: YouTube

У свій сьомий і останній бойовий похід М-96 вийшла 7 вересня 1944 під командуванням капітан-лейтенанта Миколи Карташова. Човен повинен був подолати німецьке мінне загородження "Зееігель" і вести розвідку в Нарвській затоці. Пішовши в море, М - 96 на зв'язок більше не виходила і всі ці роки вважалася зниклою безвісти.

Раніше повідомляли, біля островів Балі потонула величезна субмарина - експерти назвали причину аварії.

Як повідомляв Знай.uа, кисень закінчився: розгадана таємниця зникнення військового підводного човна - на борту півсотні моряків і торпеди.

Знай.uа писав, дівчина-офіцер спалилася на "полуничці", яку знімала в надсекретній субмарині.