З кожним роком в Україні зменшується кількість селян. Тільки за останні 18 років їх кількість скоротилася на чверть. На сьогоднішній день на межі зникнення знаходиться 4684 села.

Одним з таких сіл є Велика Хвороща у Львівській області. Офіційно тут постійно проживає дев'ять осіб. Насправді - двоє. Село оживає раз на рік - на храмове свято 12 липня, пише Локальна історія.

Саме село знаходиться серед полів між пшеницею і кукурудзою. Серед гущі дерев виринають невеликі будинки, у яких видніються лише верхівки дахів. Рідше помітно вікна. Будинки тонуть у високій, густій траві і тінях старих розлогих дерев.

фото: Роман Барабах / Локальна історія
фото: Роман Барабах / Локальна історія

Степан Новосільський - один з двох постійних жителів Великої Хворощі. Чоловік тут народився і виріс. Пр його словами ніколи не був одружений і вважає себе "вільним козаком". За продуктами пан Степан ходить у сусіднє село.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як розповів чоловік, то після війни село було повстанським, людей кілька разів хотіли виселити. У вже в 60-х в кожному будинку було по 5-6 дітей.

На вулицях села можна помітити, що в багатьох дворах викошена трава, що дає зрозуміти, що майже скрізь є люди. Виявляється, багато жителів або їх нащадки часто приїжджають сюди на вихідні або у відпустку. Восени тут дійсно безлюдно і депресивно, але влітку чутні дитячі голоси і перегукування сусідів.

фото: Роман Барабах / Локальна історія
фото: Роман Барабах / Локальна історія

Чи не протилежному кінці села стоїть похилений, але охайний будинок Петрунелії Вовк - другої постійної мешканки села. У 1950-му її сім'ю як "злісних кулаків" відправили в Краснодарський край. Повернулися вони через 8 років, але ж без батька, який помер в Сибірі. Мати працювала в колгоспі, виховувала двох молодших братів. Дівчинку забрали в дитячий будинок у Бродах. Вийшла заміж, якийсь час жила з чоловіком у Дрогобичі. Там досі має квартиру.

"Збираюся переїжджати в місто. Шо тут - село вимирає, тяжко одній",- каже жінка.

фото: Роман Барабах / Локальна історія
фото: Роман Барабах / Локальна історія

12 липня - єдиний день у році, коли двері церкви відкривають для служби. Це свято села, тому Велика Хвороща знову оживає. Біля церкви припарковано кілька авто. А поряд стоять святково одягнені жінки і чоловіки.

У приміщенні церкви стоїть приблизно 20 осіб. З сусіднього села приїхав священик Ярослав. Звучить хоровий спів і пахне ладаном.

Нагадаємо, раніше У Львові подарують друге життя півтисячі повалених дерев - "що не продамо - на дрова"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Вони пережили Голодомор, багато кому вже по 100 років: історії мужніх українців, які не здалися

Також «Знай.иа " писав, що Сильна злива затопила поля і городи українців, води - на 40 сантиметрів зверху: "Пшеничка пропала...."