В Україні подорожчали основні продукти харчування на 70-80% за рік. І це не межа. Рекордсмен — соняшникова олія, 50-60 грн за літр. У сусідній Польщі така ж українська олія вартує вдвічі дешевше. До чого готуватися українцям, дізнавалися журналісти новин "Спецкор" на каналі 2+2.

Переглянути сюжет можна за посиланням.

Сезон ягід і фруктів розпочався, тож на базарі українці активно купують цукор, щоб варити варення на зиму. Покупці зізнаються, здорожчання цього року відчули на власному гаманці: "Відчутно для нас. Для тих людей, які рахують кожну копійку, ціни підвищились відчутно".

Ціни на продукти, фото: канал 2+2
Ціни на продукти, фото: канал 2+2

Експерти пояснюють, істотних причин для здорожчання солодкого продукту немає. "Всі зміни ціни на цукор, які відбуваються на сьогоднішній момент, носять більш спекулятивний характер і пов’язані зі зменшенням чи збільшенням попиту на цукор в той чи інший період".

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Серед лідерів — соняшникова олія. Літр коштує близько 60 грн. Власники підприємств з виробництва олії кажуть, що причина підвищення ціни — здорожчання насіння.

У порівнянні з минулим роком соняшникова олія зросла у ціні на 80%, цукор — на 70%, хліб — на 16%, яйця — майже на 13%. Також подорожчало м’ясо — на 10%.

Ціни на продукти, фото: канал 2+2
Ціни на продукти, фото: канал 2+2

Ціни на продукти, фото: канал 2+2
Ціни на продукти, фото: канал 2+2

Експерти зазначають, ціни на харчі поповзли вгору через пандемію. Це відобразилось і на внутрішньому ринку України: "Ціни на світовому ринку виросли на 35%. Це найбільший ріст за останні 15 років".

Українці вже шукають варіанти, як зекономити на продуктах. У селі Нова Гребля на Вінниччині учні на літніх канікулах вирощують овочі та фрукти самостійно. Зібране використовують для організації харчування у школі.

Якими будуть ціни на основні продукти далі залежить від цьогорічного врожаю. І спекотна погода цьому не сприяє. Наприклад, через посоху не росте зелень. Тож ціни на зелену цибулю, кріп і петрушку вже зросли.

Ціни на продукти, фото: канал 2+2
Ціни на продукти, фото: канал 2+2

Нагадаємо, робота мрії на літо в Україні: у яких містах і сферах платять найбільше. У яких містах зросла середня зарплата

Як повідомляв портал "Знай.uа", Мінекономіки підняло вартість бензину і дизельного палива по кишені буде не всім. Мінекономіки встановило нову граничну вартість бензину і дизельного палива

Також "Знай.ua" писав, продавець морозива побив покупця через українську мову: реакція поліції дивує. У Києві продавець морозива побив покупця через українську мову