У Національному банку України планують змінити дизайн деяких грошових знаків. В першу чергу планується вдосконалити зовнішній вигляд монет номіналом 1 і 2 гривні. Саме на ці монети найчастіше скаржаться громадяни.

Про це стало відомо завдяки заяві заступника голови НБУ Андрія Шабана під час прес-конференції для українських журналістів.

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube
Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Заступник голови державної фінансової установи зазначив, що на даний момент банкнотно-монетний ряд у відомстві вирішили не міняти. Тобто найближчим часом нові монети і купюри в обігу не з'являться. Однак вирішити проблему з "незручними" 1 і 2 гривнями потрібно найближчим часом.

Дизайн монет у фінустанові збираються змінити таким чином, щоб ними без проблем могли користуватися люди похилого віку і громадяни з поганим зором. Основна проблема цих грошових знаків - їх схожість між собою. Також по дизайну вони дуже нагадують 5 копійок старого зразка, через що пенсіонери часто їх плутають і потрапляють в неприємні ситуації, розплачуючись за покупки.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube
Українські гривні в монетах, скріншот: YouTube

Для людей з вадами зору користування такими грошима теж дається нелегко. На монеті сірого кольору з не дуже чітким рельєфом дуже складно розглянути її номінал. Тому в НБУ сподіваються, що зміна дизайну спростить користування 1- і 2-гривневими монетами, а нові гроші полюбляться українцям.

Поки зміни в зовнішньому вигляді національних грошових знаків торкнуться тільки проблемних монет номіналом 1 і 2 гривні. Але можливо незабаром Національному банку України доведеться серйозно задуматися про заміну деяких купюр, або застосування додаткових засобів захисту національної валюти.

Такі заходи можуть знадобитися через різке зростання кількості фальшивих грошей на території держави протягом останніх місяців. Особливо часто шахраї підробляють великі купюри номіналом 100, 200 або навіть 500 грн. Тому Нацбанк вже попередив громадян про можливі фальсифікації і попросив уважніше перевіряти купюри в процесі розрахунку.

Раніше повідомляли, у Києві скажений автомобіль зніс паркан і вискочив на зустрічну смугу: закінчилося бійкою.

Як повідомляв Знай.uа, надбавка до пенсій у 2021 році: хто отримає, коли і скільки.

Знай.uа писав, вкладали від 150 тисяч гривень: шахраї вигадали нову схему обману українців, поліція розкрила деталі.