Зараз тільки в Києві в кожному районі розслідують одне, а то і кілька кримінальних проваджень по аферах з нерухомістю. Квартирами заволодівають незаконним шляхом заради продажу або потім, щоб брати під них кредити. Способів "віджиму" багато. Спеціально для наших читачів ми покажемо найпоширеніші схеми, про які розповідають навіть у прокуратурі.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань, яке висвітлювало історію про те, що "труп пенсіонера півроку сторожив квартиру в Києві для групи шахраїв".

1. Договори з небіжчиками

Самотніх літніх людей, які не залишили заповіту, сьогодні мало. Але кожен, як той померлий пенсіонер, перебуває на негласному обліку у зацікавлених осіб. Після смерті фабрикується або нове право власності, або складається заднім числом фіктивний договір купівлі-продажу.

Після 2013 року, коли були ліквідовані БТІ, право вносити відомості до реєстру нерухомості отримали нотаріуси. І деякі з них, що вийшли прізвисько "чорні", не гребують найвідвертішими фальшивками.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

2. Підроблені суди, фальшиві торги

Це зараз одна з найпоширеніших практик. Під номери реальних судових рішень підставляється інший текст, підробляється або використовується справжня печатка, підпис судді.

3. Генеральні довіреності

З часів, коли почалася приватизація, і понині залишається популярною схема генеральних довіреностей на продаж житла. Тут є два варіанти: "добровільний" і "злодійський".

Перший зазвичай застосовують до довірливим людям похилого віку, людям з алкогольною або наркозалежністю, психічно слабким, але не позбавленим дієздатності особам.

Власника квартири підгортають несподівано з'явилися друзі або уявні соціальні працівники: житло дороге, ми допоможемо купити дешевше, тільки підпишіть документ.

4. Рейдерство

Аж ніяк не тільки люди похилого віку можуть стати жертвами мисливців за нерухомістю. Наприклад, молода сім'я з Бучі взяла в іпотеку квартиру, народила дитину, але через пару років подружжя розійшлися. Батько залишив житло синові і колишній дружині, але продовжував виплачувати кредит. А ще через два роки в будинок вломилися мужики і наказали всім піти геть.

5. Примус

Класичні прийоми 90-х, коли людину привозили в ліс, а на пеньку вже чекав нотаріус, теж живі.

Раніше повідомляли, у Києві скажений автомобіль зніс паркан і вискочив на зустрічну смугу: закінчилося бійкою.

Як повідомляв Знай.uа, надбавка до пенсій у 2021 році: хто отримає, коли і скільки.

Знай.uа писав, взяти ділянку в оренду під город або дачу: топ правил проти шахраїв.