Стало відомо про те, що в Україні знову дорожчають продукти. Цукор, масло і хліб б'ють рекорди на полицях в супермаркетах.

За результатами півріччя в Україні значно зросли ціни на продукти харчування. Держстат повідомляє, що в червні 2021 року індекс споживчих цін на продукти харчування дорівнював приблизно 9,8%, а загалом по Україні інфляція становила 9,5%.

Супермаркет, фото: скріншот з відео
Супермаркет, фото: скріншот з відео

Найсильніше подорожчання за рік торкнулося масло і цукор - 80% і 70% відповідно. Є і продукти, які стали дешевше - овочі та фрукти, і пов'язано це з сезонністю. Ціна знизилася на 10%.

Решта ключових товарів, які вживають українці практично щодня, подорожчали приблизно на 5-20%.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Цукор / фото: Pixabay
Цукор / фото: Pixabay

Незважаючи на те, що очікується рекордний урожай і уповільнення інфляції, експерти відзначають, що восени ціни не знизяться, можуть лише повернутися на час в колишнє русло.

Фахівці також кажуть, що пов'язане таке кардинальне підвищення цін на певні продукти не через ослаблення валюти, а через зростання цін у всьому світі.

ціни на продукти, скріншот з відео
ціни на продукти, скріншот з відео

Лідером по подорожчанню стала соняшникова олія. На прилавках супермаркетів за літр просять в середньому 60 гривень. Виробники кажуть, що причина в сильному подорожчанні насіння, і чи стабілізується ціна найближчим часом-невідомо.

Нагадаємо, раніше Сезон черешні відкритий: де ягоду можна купити найдешевше - від 59 до 500 грн.

Як повідомляє портал Знай.uа Рахунки за комуналку зросли на 35%, подорожчали гречка, м'ясо, картопля, буряк та інші продукти.

Також Знай.ua писав, що Картопля, кабачки та огірки: які овочі на українському ринку коштують дорожче, ніж у Польщі.